Hopp til innhold

Færre søker pasientskadeerstatning

For første gang på mange år synker antall klager til Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

Stengt dør hos NPE
Foto: Anders Leines

Etter å ha steget som vanlig første halvår i for, stupte kravene med 20 prosent i høst.

Men NPE tror ikke det skyldes at sykehusene gjøre færre feil. Selv tror de nyhetene om lengre køer kan ha skremt folk fra å klage.

Rolf Gunnar Jørstad, NPE

Rolf Gunnar Jørstad.

Foto: Borgen, Ørn E. / Scanpix

- Vi er litt overrasket over den utviklingen, sier assisterende direktør ved Norsk Pasientskadeerstatning, Rolf Gunnar Jørstad.

De siste årene har erstatningskravene økt jevnt og trutt hvert år. Da er det ikke så rart at NPE ble overrasket da kravene plutselig gikk ned med 20 prosent i høst.

- Vegrer seg for å fremme krav

Jørstad vet ikke sikkert hvorfor, men tror ikke det er fordi vi har fått mindre å klage på.

- Vi antar at mediedekningen har en viss betydning. Et par ganske kritiske reportasjer om NPE, en del negativ fokus på opprettelsen av en køordning for nye saker, kan ha medført at noen vegrer seg for å fremme krav, sier Jørstad.

Det tar ofte tid å få klagen behandlet. Gjennomsnittet har ligget på rundt ett år, men køene vokser, og med det saksbehandlingstiden. I verste fall kan det ta år.

- Alle saker blir behandlet

Pasientombud Petter Holm

Pasientombud Petter Holm.

Foto: Sigmund Haugedal / NRK

Pasientombud i Oslo, Petter Holm, er redd flere kan ha mistet troen på ordningen.

- Hvis folk ikke melder inn skader til NPE fordi de tror at dette blir mye tyngre eller tar lengre tid, er det veldig uheldig, sier Holm.

Ingen vet nøyaktig hvor mange som skades av feilbehandlinger hvert år, men 15.000 er anslått basert på beregninger fra utlandet. 3.700 søkte om erstatning i fjor. NPE tror mange fler burde ha søkt, og lover å jobbe for at ting skal gå raskere.

- Vi jobber hele tiden målbevisst med tiltak for å redusere køen, og også selvfølgelig for å avvikle den. Jeg kan garantere at alle saker vil bli behandlet, sier Rolf Gunnar Jørstad.

 

Statistikk fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE)
Foto: NRK

 

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger