Hopp til innhold

Mange P-bøter ga høyere lønn

Parkeringsgiganten Carpark lønnet sine parkeringsvakter etter innsats, altså etter hvor ivrige de var etter å skrive ut parkeringsbøter. Dette strider mot bransjens egne regler.

Parkeringsvakt

Illustrasjonsfoto, parkeringsvakt.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Like før jul mottok det store parkeringsselskapet Carpark et brev fra bransjeforeningen der selskapet ble bedt om å avvikle provisjonsordningene snarest mulig.

"Sterkt bekymret"

Etter å ha iverksatt undersøkelser for å finne ut om det eksisterte provisjonsordninger i Carpark, skrev bransjeforeningen Norpark dette i brevet, som NRK har fått tilgang til:

”Den dokumentasjon vi til nå har samlet, viser at provisjonsordninger eksisterer i Carpark AS. Styret er av den klare oppfatning at disse er i strid med medlemsbetingelsene og er sterkt bekymret for hva en offentliggjøring kan bety for bransjens anseelse.”

Kontrollavgift

Parkeringsvaktenes lønn og antall 'parkeringsbøter' de hadde skrevet ut, hang sammen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Vi ville rydde opp blant våre medlemmer og startet undersøkelser. Vi fant da at det var en kobling mellom lønn og hvor mange kontrollavgifter som skrives ut, sier daglig leder i Norges Parkeringsforening (Norpark), Egil Østvik, til nrknyheter.no.

- Dette bryter med foreningens standardvilkår, legger han til.

Ifølge standardvilkårene bryter det med reglene nettopp dersom parkeringsvakter får lønn etter hvor mange kontrollavgifter, populært kalt parkeringsbøter, de skriver ut.

Forbrukerombudet svært misfornøyd

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon sier det er helt uakseptabelt at Carpark har hatt en slik ordning.

Bjørn Erik Thon

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon vil be om en forklaring fra Carpark.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

- Dette ser jeg på som veldig negativt. Det har gått rykter i markedet om at det er provisjonsordninger, men det har alltid blitt avvist av bransjen. Dette er en helt håpløs situasjon, og det er viktig at ordningen avvikles umiddelbart, sier Thon til nrknyheter.no. 

Fortell din parkeringshistorie her!

Ifølge Thon har det vært stor misnøye blant forbrukerne med parkeringsselskapene, og det har kommet mange klager på dem opp gjennom årene.

Mange av klagene går på at parkeringsvaktene er overivrige med å skrive ut bøter, og at man har fått parkeringsbot, eller kontrollavgift, nærmest før man har gått ut av bilen.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon

 

Han vil nå kontakte Carpark og be om en forklaring på ordningen.

Parkeringsvakter sluttet

Norpark har nå fått et svarbrev fra Carpark der selskapet innrømmer å ha hatt det de betegner som ”kvalitetslønn” og sier at ordningen er avsluttet.

Etter det NRK kjenner til, skal provisjonsordningen ha pågått gjennom flere år.

NRK har også fått opplyst at flere parkeringsvakter skal ha sluttet i Carpark på grunn av misnøye med ordningen.

Kilder NRK har vært i kontakt med, har også fortalt at ledelsen i Carpark sendte SMS’er til pakeringsvaktene som var ute på jobb, og ba dem flere ganger i løpet av dagen om å rapportere om hvor mange kontrollavgifter de hadde skrevet ut.

- Jeg har også hørt disse ryktene, sier Egil Østvik til nrknyheter.no.

Han legger til at han er tilfreds med det svaret han har fått fra Carpark om at ordningen nå er avsluttet.

NRK kunne i august i fjor fortelle at en rekke mindre parkeringsselskaper betaler vaktene sine etter hvor mange gebyrer de skriver ut.

LES: Parkeringsvakter får provisjon

Men nå viser det seg altså at også en gigant i parkeringsbransjen som Carpark, har hatt en slik ordning.

Nest størst

Carpark har nylig blitt kjøpt opp av Q-Park, og på sine egne nettsider skriver Carpark at ”i Norge vil Q-Park gjennom Carpark være det nest største parkeringsselskapet”.

Ifølge Parkeringsklagenemnda fikk Carpark i 2007 så godt som nøyaktig like mange klager som Norges største parkeringsselskap, EuroPark, som bare fikk èn klage mer. Klagene på Carpark utgjør nesten en tredel av alle klagene som nemnda mottok i fjor.

Carpark har ikke besvart NRKs henvendelser i denne saken.

AKTUELT NÅ