Hopp til innhold

Vil ta sexforbrytere med sms

Politiet får offeret til å sende sms til overgriperen i håp om at han avslører seg.

sms
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

I USA har metoden blitt brukt i flere år. Grunnen til at politiet etterforsker overgrepssaker på denne måten er at de håper å oppklare flere slike saker.

I følge den britiske avisa The Guardian, står også England og Wales på trappene til å bruke en slik etterforskningsmetode. I England ender kun 6% av anmeldte voldtektssaker med dom og nå ønsker politiet at offeret, hvis hun kjenner overgriperen, skal hjelpe til med å få gjerningsmannen til å avsløre seg.

Aktuelt for Norge

Jan Arild Ellingsen

Jan Arild Ellingsen i FrP mener metoden kan være noe for Norge.

Foto: Jens Kyed / NRK

- Dette er absolutt noe vi bør se på også i Norge, sier Jan Arild Ellingsen som er Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann.

Han tror en slik metode kan bidra til å løse flere overgrepssaker også her til lands.

- I saker der gjerningsmannen og offeret kjenner hverandre, så vil det nok være enklere for offeret å få overgriperen til å komme med innrømmelser enn det er for politiet.

Kan være lovlig

Ellingsen vet ikke om flere vil bli dømt, men tror metoden kan bidra til at politiet lettere kan sette igang etterforskningen og eventuellt ta ut tiltale hvis de mener det er rettmessig grunn til det.

- Men er dette i tråd med norsk lov?

- Ja, det tror jeg. Vi har jo hatt saker der folk har blitt tatt og etterforsket fordi noen har tatt bilde av en hendelse med mobilkamera og gitt til politiet. Så jeg vil tro at en slik metode ligger innenfor det vil allerede kan gjøre med dagens lovverk, sier Ellingsen.

Mye brukt i USA

I California er det vanlig at den som har blitt voldtatt ringer gjerningsmannen mens politiet tar opp det som blir sagt. Flere forsvarsadvokater i delstaten advarer klienter mot metoden på nettsidene sine.

Enrique Monteya ble i California dømt til 64 år i fengsel for gjentatte ganger å ha voldtatt datteren til samboeren sin, etter en slik samtale med offeret. Hun fortalte ham at hun hadde rømt hjemmefra og tenkte på å anmelde ham til politiet. Monteya svarte "Hvorfor? Ikke gjør det... Hvorfor skal du gjøre det? Jeg kommer til å havne i fengsel på livstid. De kommer til å drepe meg. Vil du det?"

Bør se på andre land

Harald Stabell

Metoden har nok en effekt siden flere land bruker den, sier Harald Stabell i Advokatforeningen.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

- I og med at flere andre land bruker denne metoden og flere vurderer å innføre den, så må jo det bety at den har en effekt, sier leder av Advokatforeningens strafferettsutvalg, Harald Stabell.

Han sier at overgrepssaker er noen av de vanskeligste sakene å bevise.

- Det kan godt være at dette er en metode som bør diskuteres i Norge. Det er vanskelig å svare på om det er lovlig, sånn på stående fot, men det er alltid interessant når andre land har metoder for oppklaring av straffesaker som viser seg å være vellykkede. Derfor bør vi kanskje undersøke det og se på en eventuell lovendring om det skulle være behov for det.

AKTUELT NÅ