Hopp til innhold

Vektere har skittent rulleblad

Over 200 vektere i Oslo er domfelt eller under etterforskning, viser en ny gjennomgang av vaktselskapenes ansattlister og strafferegisteret.

Dokument
Foto: NRK

Oslopolitiet har gjennomført et pilotprosjekt med elektronisk kryssjekking av selskapenes ansattlister og strafferegisteret.

7800 ansatte er blitt sjekket.

Foreløpig viser funnene at rundt 200 vektere i hovedstaden er domfelt eller under etterforskning for "forhold politiet anser for å være uforenlig med å jobbe som vekter".

Lovbruddene omfatter vold, narkotika, doping, trusler, tyveri, sedelighet og brudd på Vegtrafikkloven.

Politiet maktesløse

Det er første gang et politidistrikt gjennomfører en elektronisk sjekk av vandelen til vektere.

Bjørn Vandvik

Politiinspektør Bjørn Vandvik ved Oslo politidistrikt.

Foto: NRK

Politiet jobber nå med å kvalitetssikre og analysere tallene, før de enkelte vekterselskapene får oversendt listene i løpet av februar.

Men politiet står maktesløse overfor vektere de mener ikke er skikket til å være vektere. Det er nemlig kun vaktselskapene som ifølge Vekterloven kan avgjøre om en vekter skal miste jobben.

Dette er en svakhet med loven, mener politiinspektør Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt.

Strengere regler 

Pilotprosjektet er igangsatt av Justisdepartementet, som samtidig er i ferd med å gjennomgå Vekterloven.

Arbeidsgruppa skal se nærmere på kompetansekrav til vektere, og skal også gi politiet større myndighet til å hindre uegnede personer fra å jobbe som vektere.

Gjennomgangen skulle i utgangspunktet vært ferdig høsten 2008, men nå vil justisminister Knut Storberget framskynde arbeidet.

Knut Storberget

Justisminster Knut Storberget.

Foto: NRK

- Vi mener at vi bør få klare regler på plass, så raskt som mulig - slik at også bransjen får veldig regler å forholde seg til, sier Storberget.

Justisministeren vil at regelverket skal bli strengere.

Sjokkert over tallene

Storberget er sjokkert over tallene fra den elektroniske vandelssjekken, men sier funnene samtidig viser at pilotprosjektet har fungert godt.

- Vi håper at dette "vaskesystemet" opp mot strafferegistre kan bli landsdekkende, sier Storberget.

Kun halvparten av landets politidistrikter har per i dag gjennomført noen som helst form for vandelssjekk av vekterne i distriktet.

AKTUELT NÅ