Hopp til innhold

De nærmeste varsler om rattfylla

Det er gjerne dine aller nærmeste som varsler politiet dersom du setter deg bak rattet i påvirket tilstand.

Illustrasjonsbilde promillekontroll
Foto: Erik Johansen / Scanpix

Publikumstips fra nær familie fører til at mange promilleførere ble tatt, og at liv blir spart, sier UP-sjefen.

Nordmenn synes det er greit å tipse politiet om at familie og venner kjører i fylla, forteller sjef for utrykningspolitiet (UP) Odd Reidar Humlegård.

Stanser én million

UP stanser nesten én million bilister i året, og kontrollene er viktige for å ta dem som kjører med rus.

Men det er likevel publikum selv som er politiets beste medhjelper til å ta fyllerkjøreren, og de tipser ofte om personer som står dem nært, sier UP-sjef Odd Reidar Humlegård.

Slekta

- Det er spesielt, for det er bekymret famile, slekt, venner og naboer som vet at vedkommende har et rusproblem. Og de vet at han eller hun ikke kan og ikke bør kjøre bil, eller at de ikke førerkort, sier UP-sjefen.

I Oslo blir halvparten av promillekjørerne tatt etter tips, på landsbasis er det hver tredje. Å tipse politiet om rus i så stor grad er et særnorsk fenomen.

Grunnfestet

- Det er et skille i Nogre på bilkjøring og inntak av rus som er ganske grunnfestet. Det er sosialt uaksaptabelt i Norge for de aller fleste å kombinere bilkjøring og alkohol, mener han.

Odd Reidar Humlegård
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Men selv om nordmenn generelt er flinke til å skille rus og trafikk, er det fremdeles altfor mange som dør i når de kjører i fylla.

To av tre som dør i utforkjøringer er rusa. Transportøkonomisk institutt anslår at vi i Norge kjører tolv tusen promilleturer hvert døgn.

 

AKTUELT NÅ