Hopp til innhold

Norge skal få egne klimadiplomater

Norge legger om utenrikstjenesten for å sikre at Bali-toppmøtet blir fulgt opp men en ny internasjonal klimaavtale.

Jonas Gahr Støre foran verdenskartet
Foto: NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Utenriksdepartementet skal utplassere klimadiplomater ved de viktigste ambassadene verden over.

- Regjeringen vil at Norge skal ha en fremskutt rolle i arbeidet for å sikre en ny klimaavtale etter toppmøtet på Bali, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Statsråden varsler nå endringer i Utenriksdepartementet.

Styrker klimakompetansen

Klimalobbyisme blir en del av hverdagen for stadig flere norske diplomater. Fra UDs kontorer i Oslo danner allerede 30 ansatte et klimanettverk.

Støre jobber også for å styrke klimakompetansen ved ambassadene i Kina, USA og India. Dette er nøkkelland som så langt må overbevises for å delta i en ny avtale.

- For å følge opp Bali-toppmøtet må vi arbeide utenfor Norges grenser. Klima blir derfor en viktig oppgave for norsk diplomati for å sørge for våre interesser i det vi mener er en hastesak, sier Støre.

Klimapakke

UD har nå etablert en egen miljøseksjon og flere nye tiltak varsles i nær fremtid. Målet er å sikre en ny internasjonal klimaavtale, og samtidig sørge for at norske interesser vinner frem i avtalen.

  • UD skal opprette 6 nye klimastillinger som skal fungere som en "ekspertpool" for Afrika. Fire av disse jobbene skal legges i afrikanske land og diplomatene skal blant annet lete etter klimakvoter (CDM-prosjekter) som Norge kan kjøpe.
  • Det skal også pekes ut en hospitant i den danske klimasekretariatet som skal jobbe med det som skal bli en ny klimaavtale i København i 2009.
  • Klimadiplomatene verden over skal også sørge for at Regjeringens prestisjeprosjekt på Mongstad blir godkjent som klimatiltak i en ny avtale. Slik fangst og lagring av CO2 kan dermed også gis videre til andre land.

- Fangst og lagring av CO2 er viktig for Norge og her ligger vi i front teknologisk. Det er en del av den norske kommunikasjonen med omverden å formidle vår kunnskap om dette flere steder i verden, sier Jonas Gahr Støre.

AKTUELT NÅ