Hopp til innhold

Anmelder politiet for glattcellebruk

Oslo-politiet holder fanger for lenge på glattcelle. Nå er de anmeldt og risikerer foretaksstraff.

Glattcelle
Foto: Siri Storstein Hytten / NRK

Det er ulovlig å holde personer lenger enn to døgn på glattcelle før de blir overført til en vanlig fengselscelle.

Internasjonale organisasjoner som FN og den internasjonale torturkomiteen (CPT) har kritisert Norge for denne bruken av glattcelle gjentatte ganger, og kaller det tortur.

Det er advokatfirmaet Advokathuset som har anmeldt Oslo politidistrikt. Spesialenheten for politisaker har besluttet å etterforske.

- De fem siste varetekstfengslingene vi har hatt på vårt kontor har vært personer som har sittet fire og opp til seks døgn i politiarresten, forteller advokat Fridtjof Feydt som har anmeldt forholdet.

- Nedverdigende

I fjor besluttet Justisdepartementet å skjerpe kravet til at personer kun kan sitte i to døgn i politiarresten før de bli overført til en ordinær fengselscelle.

- Man bare sitter i arresten. Noen steder er det madrass, andre steder ikke. Man får kanskje ikke dusjet. Det er skrik og skrål hele døgnet og man får ikke sove. Man får ikke lufting. Det er så nedverdigende som det går an, sier Feydt.

Fant ledige celler

Når personer har sittet over to døgn i politiarresten har Feydt selv sjekket om det er ledige fengselsceller andre steder, men selv om han lett har funnet ledig kapasitet i østlandsområdet har politiet nektet å overføre fangene dit.

- Grunnen er antakelig at de må transportere fangene for eksempel ved avhør. Det tar tid og det koster penger. Jeg tror det ligger der. Dessverre, fortsetter advokaten.

- På grunn av sikkerheten

Oslo politidistrikt innrømmer at det kan bli slik i noen tilfeller.

- Det er tidvis fullt i kriminalomsorgen og da må vi ta en avveing mellom hensynet til en trygg by og borgernes sikkerhet opp mot de straffbare forholdene som er begått, sier Hanne Kristin Rohde, sjefen for arrest- og påtaleseksjonen i Oslo politidistrikt.

- I hvilken grad prøver dere å finne ledige fengselsceller?

- Vi forsøker hele tiden å finne ledige celler på østlandsområdet, forsikrer hun.

- Må stanses

Advokat Fridtjof Feydt håper at en anmeldelse vil føre til Oslo-politiet får en foretaksstraff og at den ulovlige praksisen vil bli stanset.

- Det er jo ganske oppsiktsvekkende at politiet ikke følger de regler som er satt for politiet. Det er jo politiet som er satt til å ivareta lover og regler, sier han.

AKTUELT NÅ