Hopp til innhold

Spor fisken med mobilen

Er fisken i din lokale fiskedisk fersk, og er den en ekte lofottorsk? Snart kan du selv spore fisken fra fjord til middagsbord.

Skanning av strekkode på fisk
Foto: NRK

Fisken du kjøper er innom mange mellomstasjoner før den ender opp i fiskedisken i dagligvarebutikken din.

Ofte er det vanskelig å orientere seg om hvor fersk fisken er, hvor den kommer fra, og om den stammer fra lovlig og bærekraftig fiske.

Nå merker matvarekjedene at flere ønsker å vite mer om maten de spiser.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

 

Skann fisken selv

Coop gjør nå gjør denne informasjonen tilgjengelig for publikum, og det betyr at du selv kan finne ut hvor fisken kommer fra.

Med nye mobiltelefoner med strekkodeleser, kan du selv skanne inn strekkoden og få opp informasjon om hvor fisken er født, hvor den er slaktet, og når den går ut på dato.

Når du står ved fiskedisken, kan du selv skanne strekkoden ved hjelp av en mobiltelefon med kamera. Strekkoden kan sendes via sms til en database, som så forteller deg hvem som produserte fisken og når den ble levert inn.

Flere nye mobiltelefoner støtter strekkodeskanning, og de fleste kameratelefoner kan i utgangspunktet gjøres til strekkodelesere ved å laste ned riktig programvare.

(Nokia lar deg laste ned leserprogrammer til enkelte modeller via sine nettsider, mens tredjepartsleverandører som Kaywas strekkodeleser tilbyr strekkodelesere for flere merker og modeller.)

Vil ha trygg og etisk mat

De mange matskandalene de siste årene har bidratt til at forbrukerne har blitt mer opptatt av å kunne spore maten, forteller informasjonsdirektør Vidar Ullenrød i Coop Norge.

Vidar Ullenrød

Vidar Ullenrød

Foto: Coop Norge / inkognito as

- Det er en helt annen bevissthet rundt sporing av mat. Forbrukerne ønsker i stadig større grad å vite hvor maten har vært. Man vil vite hva som finnes i maten, og om opprinnelsen til de ulike produktene, sier han.

Matvarekjeden er først ute i Norge med å gi kunden selv mulighet til å spore matvaren.

På nyåret setter de i gang et prøveprosjekt på Bekkestua i Bærum, der kundene selv skal kunne skanne strekkodene på fisk, og få informasjon om hvor den kommer fra og når den ble levert inn.

På sikt vil ordningen bli utvidet til flere butikker, og til flere typer matvarer. 

Ole-Henning Fredriksen

Ole-Henning Fredriksen

Foto: NRK

Følger fisken i alle ledd

Det er firmaet Tracetracker som har utviklet systemet, som lar bedrifter utveksle produktinformasjon i alle ledd.

Systemet ble blant annet brukt i et prosjekt i regi av FN og vietnamesiske myndigheter for å spore fjørfe i kampen mot fugleinfluensa.

- Det dreier seg om å samle informasjon om et produkt gjennom hele verdikjeden. De fleste bedrifter har interne sporingssystemer, men kjedesporbarhet dreier seg om å få tak i informasjon helt tilbake til råvaren, fra hvor som helst i verden, sier adm. dir. Ole-Henning Fredriksen i Tracetracker.

 

For dagligvarekjedene betyr systemet at de får mulighet til å følge fisken fra den tas opp fra havet, og til den ender opp i butikken.

Systemet kan også kobles opp til karttjenester på nettet, som f.eks. Google Maps, slik at man kan følge matens bevegelser fra opphav til middagsbord på sin egen pc.

Vet fortsatt for lite

Men selv om informasjonen gjøres tilgjengelig, betyr ikke det at den nødvendigvis er riktig.

En undersøkelse gjort av Mattilsynet tidligere i år, viste at flere store grossister ikke visste hvor fisken deres kom fra .

Dermed kunne de heller ikke vite om den var for ulovlig fisket, uhygienisk behandlet eller lagret for lenge.

Vidar Ullenrød i Coop innrømmer at de fortsatt vet for lite om fiskens vei fra havet og til mottaket.

- Vi har veldig god kontroll i de siste leddene inn mot butikkene. Der det skorter er tidlig i prosessen, på fangstområdet og ved noen fiskemottak.

- Blir tatt med buksene nede

Ole-Henning Fredriksen i Tracetracker tror likevel mer åpenhet gjør det vanskeligere for grossister og produsenter å jukse med informasjon.

- Hvis grossisten gjør informasjonen tilgjengelig, vil butikkene ha mye større mulighet til å kontrollere det enn tidligere. De som jukser, vil bli tatt med buksene nede, sier han.

Vidar Ullenrød i Coop har uanssett stor tro på sporingssystemet, og håper å kunne utvide det til andre typer produkter i framtiden.

- Det er sikkert et stykke fram, men ambisjonen er at vi skal ha full sporing på alt vi selger.

Debatt:  Stoler du på fisken du kjøper er trygg, eller har du hatt dårlige erfaringer?

AKTUELT NÅ