Hopp til innhold

Brukte PC-er hjelper fattige

Den norske humanitære organisasjonen Fair henter utrangert datautstyr fra norske bedrifter og klargjør maskinene for et nytt liv i fattige land.

Brukt datautstyr
Foto: Fair

- Bedriftene er positive til å levere utstyret sitt til oss når vi tar kontakt, men blir mindre villige når det kommer til kostnadene, sier daglig leder Knut Foseide i Fair.

Han mener bedrifter som er storforbrukere av datautstyr bør ta et ekstra ansvar for å bruke det videre på en forsvarlig måte.

Nettradio: Data til Afrika

- Et enorm behov

IT-utstyr fra norske bedrifter, som ellers ville blitt kastet, gir flere hundre skolebarn i fattige land en utdannelse. Til nå har Fair over 10.000 datamaskiner ute i 15 land.

Over 100.000 elever ved 200 forskjellige skoler bruker datautstyret til Fair daglig.

- I løpet av året regner vi med å sende ut 4000 PC-er til, sier Foseide.

Til nå har 75 bedrifter inngått avtale med Fair om å levere brukt datautstyr. Foseide sier de gjerne skulle hatt mer utstyr:

Knut Foseide, daglig leder i Fair

Knut Foseide, daglig leder i Fair.

Foto: Fair

- Det er en ubegrenset etterspørsel og et enormt behov. Det er behov for mange titalls millioner PC-er i Afrika alene, kanskje hundrevis av millioner bare innen skolesektoren, sier han.

Sparer også miljøet

Prisen det koster en bedrift å levere utrangert utstyr er ca 70 kr per ansatt per år. Avtalene gjelder i tre år. For den summen henter Fair utstyret, tømmer det for all informasjon, legger inn ny programvare og sender det i containere til skoler i Kenya, Eritrea, Zambia, Madagaskar, Guatemala og Indonesia.

For å hindre at datautstyret ender som søppel tar Fair tilbake like mye e-avfall fra landene de sender datamskiner til som det de sender ut. I tillegg tar de tilbake maskinene når de ikke lenger er i bruk.

Ifølge en FN-rapport er det inntil 20 prosent mer energibesparende å gi PC-er et videre liv enn å la de gå til materialgjenvinning.

AKTUELT NÅ