Hopp til innhold

- Fremstilles som et ludder

Hver åttende sykepleier i Danmark er blitt rammet av sexisme. Og en ny reklame på dansk tv gjør ikke situasjonen bedre, mener Dansk sygeplejeråd. Her hjemme sier 13 prosent i tilsvarende yrker at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på jobben.

Illustrasjon sykepleiere
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det dreier seg om aggressiv flørting, sjofle bemerkninger, morsomheter av seksuell art, stirrende blikk og unødvendige berøringer.

Les også: Historier fra Norge

Undersøkelsen viser at sykepleiere altfor ofte blir oppfattet som et seksuelt objekt når de er på jobb.

Flere i undersøkelsen påpeker at de er offer for myten om at det er ok å kommentere utseende til søte sykepleiere.

Pasientene er de verste, men seksuelle hentydninger og krenkelser kan også komme fra pårørende.

Fremstilt som ludder

I Danmark raser sykepleiere generelt og Dansk Sykepleierråd over en reklame som viser en avkledd sykepleier. Det er undertøysfirmaet JBS som vil selge underbukser til menn ved å vise fire mannefantasier, en av dem en sykepleier som nettopp har hatt sex. I en seng ligger hun med sprikende bein i hvite hofteholdere, ikledd en gammeldags sykepleierdrakt som er kneppet opp og skjuler kun brystvortene – og drar inn duften av en manns boxershorts.

Fra danske JBS' undertøysreklame

Fra danske JBS' undertøysreklame.

Foto: JBS

- Sykepleieren fremstilles som et ludder. Alle bør boykotte underbuksene fra JBS, sier forbundet.

Bilde på netthinna

- JBS gir mannlige pasienter et inntrykk av at det er ok å behandle sykepleiere som sexobjekter. Bildene fra reklamen kan feste seg på netthinnen og dukke opp neste gang de møter en sykepleier på sykehuset eller i hjemmehjelpstjenesten. Det er under lavmål, sier nestformann i Dansk Sykepleierråd, Dorte Steenberg.

JBS på sin side forstår ikke sykepleiernes reaksjon.

- Kampanjen er ment å tas som humor og med et glimt i øyet, sier administrerende direktør i JBs Michael Alstrup.

- Det er ikke lenge siden jeg så sykepleieren fremstilt lett avkledd i en reklame, men det hender jo med andre yrkesgrupper også, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Bente Slaatten.

Hun vil være forsiktig med å slå fast at dette er et stort problem i Norge,

- Men det er jo klart at det er et kvinnedominert yrke og sykepleiere kan oppleve at pasienten er ufin tilbake når hun yter profesjonell omsorg, sier Slaatten.

13 prosent har opplevd det

Informasjonsrådgiver i Norsk Sykepleierforbund Bernhard Stormyr forteller at det ikke finnes noen tilsvarende undersøkelse spesifikt blant norske sykepleiere.

Men i en større arbeidsmiljøundersøkelse fra SSB fra 2006 går det frem at 13 prosent av arbeidstakere innen yrker som biologi og helsevesen er blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet og kommentarer et par ganger i måneden eller oftere.

Stormyr tror det er sannsynlig at en sykepleier oftene enn en bioingeniør opplever dette.

- Rapporteres ikke inn

Hovedverneombud ved Ullevål universitetssykehus Ramona Braanen sier at det ikke har vært rapportert inn meldinger om dette, men at det eksisterer er hun helt sikker på.

- Det kan være noen synes det er flaut å skulle reagere. Det har heller ikke vært noe fokus på Ullevål for å kartlegge om dette er utbredt, sier Braanen.

- God veiledning er viktig

Leder for Landsgruppen av Psykiatriske Sykepleiere, Unn Hammervold tror god veiledning og et godt arbeidsmiljø langt på vei kan hjelpe en sykepleier som blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet.

- Det er viktig å si til nye ansatte at dette kan være en bit av jobben din å skulle hanskes med. Vi har kanskje ikke vært like flinke oppigjennom tidene å snakke om dette, sier Hammervold.

- Sperrer blir borte

Geir Gundersen, hovedtillitsvalgt for sykepleierne og foretakstillitsvalgt ved Sunnaas sykehus sier at sexisme nok skjer fra tid til annen.

- Om det er en av åtte, en av ti eller en av fem vet jeg ikke. Flere av pasientene hos oss har skader som fører til at enkelte sperrer blir borte. Men vi har generelt en yngre og gjerne mannlig pasientgruppe og også blant dem som ikke har hjerneskader, kan det nok forekomme at noen er litt frempå. Er vi klar over en slik tendens hos noen, er vi nøye med å ikke sende inn den yngste, uerfarne sommervikaren, sier Gundersen.

AKTUELT NÅ