Hopp til innhold

Skremt av uvitenhet om hiv

HivNorge synes mangelen på kunnskap om hiv er skremmende. En BBC-undersøkelse viser at mange briter tror de kan bli hiv-smittet på do og ved kyssing. I følge HivNorge er kunnskapen like dårlig i Norge.

Toalett - illustrasjonsbilde

Nesten halvparten av britene i en BBC-undersøkelse tror hiv kan smitte på doskåla.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

 - Vi blir ofte spurt om hiv smitter ved å drikke av samme kaffekopp og sugerør og ved kyssing og ubeskyttet sex, sier generalsekretær i HivNorge, Evy-Aina Røe.

Hun sier kunnskapen blant særlig unge nordmenn er svært dårlig, og på samme nivå med britene som i en BBC-undersøkelse avslørte at de mangler grunnleggende kunnskap om smittefaren ved sykdommen.

Tror hiv smitter på dosetet

Av de 1.500 britene som nylig ble spurt i undersøkelsen til BBC, svarte litt under halvparten at de trodde hiv kunne smitte via toalettseter, mens over halvparten trodde man kunne bli hiv-smittet ved kyssing.

I aldersgruppen 16 til 24 år, svarte 9 av 10 at de sjelden eller aldri tenker på risikoen for hiv. 1 av 10 i samme aldersgruppe oppga at de ikke trodde de hadde noen risiko for å bli hiv-smittet.

Frykter hiv-boom blant unge

Generalsekretær i HivNorge, Evy-Aina Røe

Generalsekretær i HivNorge, Evy-Aina Røe er skremt kunnskapsmangelen om hiv.

Foto: HivNorge

- Det er veldig skremmende når vi vet at mange unge i Norge ikke bruker kondom. Verst tenkelige scenario er at vi får en boom av hiv-positive ungdommer, sier generalsekretør i HivNorge, Evy-Aina Røe til NRK. 

Hun mener det er et paradoks at mange unge tror hiv smitter på toalettet samtidig som man ikke bruker kondom for å beskytte seg.

- Det viser oss at det er manglende bevisstgjøring og kunnskap i forhold til risikosituasjoner, sier Røe.

Vil samarbeide med kunnskapsdepartementet

HivNorge har nylig inngått et samarbeid med russen for 2008 for å opplyse en generasjon som vet lite om hiv og seksuell helse.

- Vi har også forsøkt å komme i kontakt med kunnskapsdepartementet om et mulig samarbeid med dem for å få til en bedre seksualundervising i skolen. Desverre har ikke departementet respondert på det, sier Røe.

AKTUELT NÅ