Hopp til innhold

- Sverige sterkere i NATO

- EU-landet Sverige som står utenfor NATO kan få større innflytelse i forsvarsalliansen enn NATO-medlemmet Norge, mener stortingspresident Thorbjørn Jagland.

Thorbjørn Jagland
Foto: NRK

- Påstanden er helt urimelig, mener Senterpartiet.

EU-medlemmet Sverige er leder for en av EUs innsatstyrker og kan dermed disponere NATO-styrker.

- Det gjør landet viktigere i NATO enn Norge, sier Thorbjørn Jagland.

Han mener EUs utvikling av en felles forsvars og sikkerhetspolitikk med egne innsatsstyrker som viktig element, kan få betydning også for utviklingen i NATO.

Ledes av Sverige

Norge skal delta i den nordiske innsatstyrken med 150 soldater, som altså er ledet av EU-medlemmet Sverige og i berdskap neste år.

I og med at den svenskledede styrken også kan disponere Nato-personell, mener altså Jagland at ikke-NATO-medlemmet Sverige kan få større innflytelse i forsvarsalliansen enn det NATO-medlemmet Norge har.

EUs innsats i en forsvars og sikkerhetspolitisk sammenheng vil få kolossal betydning, skriver Jagland i et temahefte Europbevegelsen i Norge gir ut i neste uke.

Avviser påstandene

EU-motstanderne reagerer skarpt på Jaglands uttalelser til NRK om at Sverige kan få større innflytelse i NATO enn det Norge har.

Alf Ivar Samuelsen er utenriks- og forsvarspolitisk talsmann i Senterpartiet, og avviser Jaglands påstander:

- Jaglands utsagn er urimelig fordi NATO-pakten er en gjensidig sikkerhetspakt mellom land som har signert den.

- At et land som er utenfor NATO, selv om de er med i EU, skal ha større innflytelse enn medlemslandene holder ikke vann. Påstanden kan ikke godkjennes, sier Samuelsen.

AKTUELT NÅ