Hopp til innhold

Lenker seg sammen for barna

I år går TV-aksjonen nye veier og blir Facebook-ifisert.

TV-aksjonen 2007

Aksjonsleder Kjetil Ørbeck, generalsekretær i UNICEF, Kjersti Fløgstad og programleder i NRK Dan Børge Akerø.

Foto: Paal A. Svendsen / NRK

Ingen andre land i verden kan vise til samme dugnadsånd som Norge når det gjelder pengeinnsamlinger, og spesielt TV-aksjonen.

I år går inntektene til millioner av barn verden over gjennom UNICEF, Norges idrettsforbunds prosjekter, Norges Olympiske Komité og Right To Play.

Midlene som kommer inn skal brukes til å hindre hiv-smitte fra mor til barn, medisinering av barn, forebygge og hindre smitte og gi omsorg til foreldreløse og sårbare barn.

- Bruke mobilen til noe fornuftig

- I år er det opprettet en webside som er kjernen i TV-aksjonen, og

Titten Tei og Flode

Titten Tei og Flode er med i lenka

Foto: Paal A. Svendsen / NRK

som er basert på Facebook-trenden, sier Stian Barsnes Simonsen, som skal delta i aksjonen.

- Målet er at folk tar bilde av seg selv med hendene utslått, sender det inn slik at man på den måten lager verdens største lenke, fortsetter han.

- Og på den måten kan jo ungene bruke mobilen til noe fornuftig, skyter Dan Børge inn.

Det du gjør er å ta et bilde av deg selv og limer det inn i en MMS-melding, skriver "lenka" i emnefeltet og sender det til 2080. Deretter får man et brukernavn og passord tilsendt til mobilen som du bruker til å logge deg inn på www.lenka.no.

Alle hus skal besøkes

Du kan også invitere venner fra nærområdet og ellers i landet, og du kan søke opp kjendiser, som Manchester United-stjernen Cristiano Ronaldo, og stå ved siden av ham i ”Sammen for barna”-lenken.

Andre som er med i lenka er kjente TV-figurer som Flode, Titten Tei, Tøflus, Pernille og Mr. Nelson.

Du kan også lage din egen lenkekunst, og du kan verve venner og få poeng.

- Det pågår også en konkurranse mellom fylkene og mellom de største byene, sier Simonsen.

Gave eller auksjon

I tillegg til web-siden går så mange som 100.000 personer fra hus til hus og samler inn penger.

- Ikke et eneste hus skal forbigås, lover innsamlingsledelsen

- Men det er flere måter i bidra på. Man kan gi penger direkte til bøssebærere, man kan delta på auksjon eller man kan bidra med gave til en organisasjon eller et lag, sier Dan Børge Akerø som er programleder under årets TV-aksjon.

Ni land er tatt med: Jamaica, Malawi, Sør-Afrika, Zimbabwe, Mosambik, Zambia, Uganda, Vietnam og Ukraina.

Blå Kors neste år

- Utfordringen vår er å informere barn om hiv og aids, men det nytter ikke å kalle dem inn til et møte. Da kommer de ikke, sier Akerø.

- Hvis vi derimot kan arrangere et idrettsstevne kommer barna og vi kan få informert dem om farene ved hiv og aids, sier Akerø.

Stian Barsnes Simonsen

Stian Barsnes Simonsen

Foto: Paal A. Svendsen / NRK

Generalsekretær i UNICEF, Kjersti Fløgstad, sier at det å få tildelt TV-aksjonen er som å vinne det store loddet på barnas vegne. Hun sier også at web-siden hvor barn og voksne kan legge ut bilder av seg selv, er testet og sjekket av Barnevakten og Redd Barna.

- De sier at det er den tryggeste siden i sitt slag på nettet i dag. Det skal ikke være mulig å legge ut støtende bilder, og ingen skal ha muligheten til å få tilgang til telefonnumrene som barn og voksne registrerer seg med.

Neste år har den uavhengige gruppen, som avgjør hvem som skal få aksjonen, bestemt at det er Blå Kors som står i sentrum.

AKTUELT NÅ