Hopp til innhold

Ambassade slår alarm om tortur

Den norske ambassaden i Tel Aviv vil at tortur i israelske fengsler blir tatt opp med Israel. Statssekretær Raymond Johansen har ikke tatt stilling til om han vil følge ambassadens råd.

Demonstrasjon av israelske forhørsmetoder

En skuespiller demonstrerte for snart ti år siden det B'tselem kaller 'en vanlig israelsk torturmetode'.

Foto: JACQUELINE LARMA / AP

Bakgrunnen for den norske ambassadens anmodning er to uavhengige rapporter som i detalj beskriver tortur av palestinske fanger i israelske fengsler.

NRK har tilgang til et internt notat fra den norske ambassaden i Tel Aviv som er skrevet til Utenriksdepartementet i juli i år.

I et avsnitt som er hemmeligstemplet på grunn av Norges forhold til andre nasjoner, står det; ”Det bør i en egnet sammenheng gis uttrykk for vår bekymring over at tortur fremdels utøves i Israel”

Ikke tatt stilling

Statssekretær Raymond Johansen (Ap) har ikke tatt stilling til ambassadens bekymringsmelding.

-Vi har en rekke vanskelige saker å ta opp med israelske myndigheter, ikke minst i forhold til den israelskpalestinske konflikten og okkupasjonen. Og det er klart at enhver regjering må utvise klokskap i forhold til hvilke saker man tar opp til enhver tid, sier Johansen.

Raymond Johansen

Statssekretær Raymond Johansen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Men det er ikke dermed sagt at man ikke synes at overgrep og tortur er viktige spørsmål. Man må alltid velge. Dette har jeg ikke tatt stilling til enda, sier han.

I brevet peker ambassaden på at et lite mindretall av de palestinske fangene som holdes i israelske fengsler uten dom, utsettes for tortur. Et større antall utsettes for mishandling. Ambassaden gir samtidig en vurdering om at Israel ikke vil slutte med praksisen.

”Forhørsmetodene anses som lovlige og legitime av israelske myndigheter", skriver ambassaden.

82 intervjuet

Rapportene som ambassaden bruker som grunnlag for bekymringsmeldingen, er skrevet av B`tselem/Hamoked og The public committee against torture in Israel. Til sammen er 82 palestinske fanger intervjuet, og beskriver metodene som Israel bruker.

- Vi er veldig kritiske til brudd på menneskerettigheter. Og litt av innholdet i disse rapportene er svært alvorlige, sier Johansen.

- Hva er alvorlig?

- Brudd på menneskerettigheter, bruk av tortur som et politisk virkemiddel for å få fram saker er selvfølgelig totalt uakseptabelt.

- Vil du ta opp tortur i israelske fengsler direkte med Israel ?

- Vi har en rekke kritiske spørsmål å ta opp med Israel. Vær klar over at det er veldig tøffe samtaler vi har med de iIsraelske myndighetene. Og det vil de fortsette å være, sier Johansen.

- Ingen dato

- Men vi har ikke avtalt noe dato for neste møte, så jeg avventer den politiske situasjonen i Midtøsten på det tidspunktet, sier Johansen.

- Betyr dette at du ikke har tatt en avgjørelse om du vil ta opp et slikt spørsmål i framtiden?

-Vi tar opp en rekke kritiske spørsmål. Men om vi akkurat vil ta opp denne rapporten, må jeg se an, sier statssekretæren.

Både Amnesty Norge og Sosialistisk Ungdom mener bekymringsmeldingen fra ambassaden i Tel Aviv må tas på alvor.

- Det er et veldig sterkt signal til Israel at ambassaden går direkte til Utenriksdepartementet og ber dem ta opp situasjonen, sier leder i SU, Kirsti Bergstøl.

- Avdekket tortur

- Raymond Johansen må ta dette rådet alvorlig. Det er tortur som er avdekket, og Norge er nødt til å legge hardt press på Israel for at torturen skal opphøre, mener hun.

Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs er enig.

- Når en statssekretær får et råd fra en ambassade om at her foregår det tortur, så må man handle med en gang, sier Egenæs.

Amnesty-lederen mener at norske myndigheter selv må ta initiativ til samtaler med Israel så fort som mulig.

- Det er også en god ide å mobilisere andre stater, for eksempel EU, slik at Israel får kritikk på fra mange samtidig. Det dreier seg om mennesker som blir slått, sparket og mishandlet på forskjellige måter, sier Egenæs.

- Kan kanskje stoppe det

- Raymond Johansen kan kanskje stoppe det her og nå. Men tilsynelatende vil han vente og se når det passer – og det er ikke verdig en norsk statssekretær, sier generalsekretæren i Amnesty Norge.

Selv om statssekretær Raymond Johansen ikke har tatt stilling til ambassadens ferske råd, peker han på at han på et generelt grunnlag har tatt opp problemstillinger knyttet til palestinske fanger tidligere.

Israels ambassadør i Norge, Miryam Shomrat, ønsker ikke å la seg intervjue av NRK angående saken.

Men i et ni siders svar som er vedlagt en av de kritiske rapportene skriver justisdepartementet i Israel at påstandene i rapporten til Hamoked og B`tselem er basert på et ikke-representativt utvalg som ”synes å ha blitt valgt med vilje for å forvrenge virkeligheten”.

AKTUELT NÅ