Hopp til innhold

Vurderer minstesats på sosialhjelp

Regjeringen vurderer å innføre en minstesats for sosialhjelp, etter at Sivilombudsmannen har påpekt store forskjeller i satsene i de forskjellige kommunene.

Bjarne Håkon Hanssen
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen lover nå full gjennomgang av sosialhjelpsordningen.

- Hva er det folk sitter igjen med til nødvendig livsopphold? Og er det sånn at det at kommunene har lave satser og at det betyr at folk får for lite penger?, spør Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen seg overfor NRK.

For slik situasjonen er i dag, dekker ikke sosialhjelpsatsene utgifter til nødvendig livsopphold. Det har sivilombudsmann Arne Fliflet påpekt i et brev til ministeren.

Det er utvilsomt et helt grunnleggende inntrykk at sosialhjelpen ikke er god nok for mange mennesker

Sivilombudsmann Arne Fliflet

- Ikke god nok

- Det er utvilsomt et helt grunnleggende inntrykk at sosialhjelpen ikke er god nok for mange mennesker, sier Fliflet.

Han stiller spørsmål om dagens ordning er i strid med FNs konvensjon om økonomiske og sosiale rettigheter. Fliflet mener det er svært viktig med en gjennomgang av dagens ordning.

Varierer sterkt

- Det som gjør denne saken viktig, er at den berører veldig mange mennesker, og mange av dem er i en veldig vanskelig livssituasjon, sier Hanssen.

Sosialhjelpsatsene i kommunene varierer fra 5763 kroner i Karasjok til 3170 kroner i Sollund. I tillegg til å se på kommunesatsene skal ministeren se på om rettssikkerheten er ivaretatt med dagens ordning.

- Hvis tenkningen til kommunene er at de skal sørge for å gi så lave utbetalinger som mulig på sosialhjelp for å støte fra seg folk, så går det på rettssikkerheten løs, sier Arbeids- og inkluderingsministeren.

Det er åtte uker siden Sivilombudsmannen sendte brev til Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Nå har Fliflet fått svar.

- Nå får jeg studere svaret og vurdere om jeg vil gå videre med saken, sier han til NRK.