Hopp til innhold

Skal røyke ut rasismen

Etter den såkalte ambulansesaken skal regjeringen nå kartlegge rasistene i det offentlige.

Sofienbergparken
Foto: Caroline Drefvelin

Etter at ambulansen kjørte fra en blødende mann i Sofienbergparken i Oslo, setter regjeringen i gang den første og største undersøkelsen av rasisme noensinne.

Rasistene i stat, fylker og kommuner lever dermed utrygt i tida framover.

Det er mye synsing og mange eksempler, men lite fakta

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen

 

Vil ha fram sannheten

I dag stilte hele 13 innvandrerorganisasjoner til møte med tre statsråder og én statssekretær. Beskyldningene om institusjonell og systematisk rasisme i det offentlige har haglet etter at ambulansepersonalet lot Ali Farah (37) ligge igjen i sin egen blodpøl i Sofienbergparken.

Det er på tide at den eventuelt ubehagelige sannheten kommer fram, sier Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. 

Vil ha fram fakta 

- Vi har drøftet med organisasjonene om det er behov for at myndighetene kartlegger og undersøker nærmere hvor omfattende eventuell diskriminering og rasisme utøvd av myndigheter er. Det viktige er at vi nå får mer fakta å diskutere ut fra. Det er mye synsing og mange eksempler, men lite fakta, sier Hanssen til NRK.

Innvandrerorganisasjonene er ifølge Hanssen opptatte av at kartleggingen ikke bare begrenser seg til å omhandle statlige myndigheter, men at også skoler og sosialkontor tas med.

Nulltoleranse

Fornyingsminister Heidi Grande Røys sier til NRK at det simpethen ikke er rom for rasistene.

- Vi som regjering og jeg som arbeidsgiver for statlige ansatte har nulltoleranse på rasisme, sier hun.

- Er det rom for folk som gir uttrykk for innvandringsskeptiske eller innvandringsfiendtlige holdninger?

- I den grad det går utover tjenesteutøvelsen så er det ikke rom for sånne blant statlige ansatte, sier hun.

Skal lage ny handlingsplan

Organisasjonen OMOD har i årevis kartlagt hvordan etater og institusjoner leverer varer og tjenester til mangfoldet. Og rasismen finnes, sier de. Derfor trenger man ikke finne opp hjulet på nytt, påpeker leder Akhenaton de Leon

- Vi har en del informasjon som tilsier at det er utfordringer, og vi bør sette i gang med tiltak, samtidig som vi vet at mange tiltak allerede er i gang, sier han.

Resultatene av kartleggingen skal inngå i en ny plan, sier Bjarne Håkon Hanssen.

- Det vi finner i denne undersøkelsen skal brukes når vi neste høst legger fram en revidert handlingsplan mot diskriminering og rasisme. Da er det veldig viktig at en slik undersøkelse ikke bare blir en sovepute, men at vi klarer å omsette resultatene i tiltak og handlinger, sier han.

AKTUELT NÅ