Hopp til innhold

Dette kan gi deg kreft

Spiser du potetgull, pommes frites eller kjeks? Pass på, for det er de matvarene som inneholder størst andel av det kreftfremkallende stoffet akrylamid.

Potetgull
Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Mattilsynet har undersøkt akrylamidinnholdet i potetgull, pommes frites, kaffe, kjeks, frokostblandinger, brød, barnemat og lomper.

Høyt innhold

Og til tross for omfattende forskning og forsøk på å finne metoder som kan redusere dannelsen av stoffet, er innholdet av det kreftfremkallende stoffet fortsatt høyt og bør reduseres.

Resultatene viser at potetgull, pommes frites og enkelte typer kjeks inneholder mest akrylamid.

Kutt den friterte maten

Også de andre undersøkte matvarene inneholder akrylamid, men i mindre mengde. Kaffe inneholder forholdsvis små mengder, men bidrar betydelig til det gjennomsnittelige inntak av akrylamid siden vi bruker mye kaffe i Norge.

Se  oversikt over akrylamidnivået i de undersøkte matvarene.

Mattilsynet råder folk til å spise variert og balansert, i tillegg til å redusere inntaket av stekt og fritert mat. Er du en stordrikker av kaffe, bør du dessuten vurdere å kutte ned på inntaket.

AKTUELT NÅ