Hopp til innhold

- 15 afghanere ut i morgen

Og innen neste lørdag kan sju til sendes ut av landet.

Afghanere demonstrasjon
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Det er Politiets utlendingsenhet som nå planlegger utsendelse.

Elleve av de 41 afghanske asylsøkerne som demonstrerte foran Stortinget natt til torsdag, ble varetektsfengslet for 14 dager i Oslo tingrett i går.

De ti siste av 21 afghanere som har vært  anholdt av politiet siden torsdag, ble i dag varetektsfengslet i 14 dager.

Samtlige ti påkjærte kjennelsen til lagmannsretten. Dermed har 20 av de fengslede afghanerne påkjært tingrettens avgjørelse.

20 av afghanere ble løslatt få timer etter at politiet oppløste aksjonen foran Stortinget.

Tingretten påla torsdag Politiets utlendingsenhet (PU) å få tvangsreturnert de unge afghanerne til hjemlandet. Det er lite sannsynlig at PU kan få forlenget fengslingstida for afghanerne hvis man ikke finner sikkerheten i Afghanistan god nok til hjemsendelse innen fristen.

Utsendelse planlegges

Det var under et rettsmøte i går opplysningene om utsendelse kom fram.

– Det kom fram i en offisiell politirapport som ble lagt fram i retten. 15 flybilletter var bestilt, da framgikk det imidlertid ikke om billettene var bekreftet. Men politiet har bekreftet at mine to klienter skal sendes ut lørdag, opplyser en av forsvarerne, advokat Aase Karine Sigmond, til NTB.

Advokaten har levert begjæring til Utlendingsdirektoratet om at utsendelsen blir utsatt til etter at stornemnda har kommet med sitt vedtak i to asylsaker. Ifølge Sigmond vil en avgjørelse her, som er ventet om to uker, være svært aktuell for flere av dem som skal deporteres.

Informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets utlendingsenhet (PU) vil ikke kommentere opplysningene.

150 tvangsutsendt

Siden avtalen mellom Utlendingsdirektoratet (UDI), de afghanske myndighetene og FNs høykommissær for flyktninger ble inngått for to år siden, har PU brukt over 25 måneder på å tvangsutsende 150 afghanere som har fått avslag på sin asylsøknad.

I samme periode har 66 personer valgt å returnere frivillig etter at de har fått endelig avslag på sine asylsøknader.

I mellomtiden går 20 afghanere som ble sluppet fri etter aksjonen foran Stortinget natt til torsdag, en usikker fremtid i møte. Flere av dem har fått førstegangsavslag på asylsøknad og avventer resultatet av annengangs behandling.

AKTUELT NÅ