Hopp til innhold

20 mill til kvinnetiltak

Sju enkeltkommuner og fire kommunenettverk får tilsammen 20 millioner kroner over fem år til tiltak som kan forbedre kvinners engasjement i lokalpolitikken.

Åslaug Haga
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det var totalt 66 kommuner som søkte Kommunaldepartementet om støtte etter at kommunalministeren og likestillingsministeren tok initiativ til en ordning som skulle gjøre det lettere for kvinner å engasjere seg i lokalpolitikken.

Etter kommunevalget i 2003 var det en kvinneandel på 35,3 prosent i landets kommunestyrer, mens det var en kvinneandel på 41,9 prosent i fylkestingene. Etter valget i 1999 var det 34,3 prosent kvinner i kommunestyrene.

De sju enkeltkommunene som har fått støtte, er disse:

Alta

Enebakk

Løten

Norddal

Sigdal

Vestnes

Øygarden

De fire kommunenettverkene som får støtte, er disse:

Steinkjer,Verdal, Rissa og Osen

Sel, Dovre, Lom og Luster

Hå, Karmøy og Strand

Skien,Siljan, Bamble og Porsgrunn

Beløp avhenger av tiltak

De sju enkeltkommunene får inntil 250.000 kroner hver i fem år, mens kommunenettverkene får inntil 750.000 kroner per nettverk i fem år. Beløpene avhenger av hvilke tiltak kommunene har pekt på i sine søknader.

Etter siste kommunevalg var det elleve av landets kommuner som hadde en kvinneandel på over 50 prosent. Skjerstad i Nordland toppet listen. Skjerstad er nå blitt en del av Bodø kommune. I perioden før det, var det Granvin i Hordaland som hadde den høyeste kvinneandelen.

Vurderer endringer i valgloven

Luster i Sogn og Fjordane var den kommunen som hadde den laveste kvinneandelen etter valget i 2003.

73 av landets kommuner har kvinnelig ordfører.

Komunalminister Åslaug Haga (Sp) har tidligere uttalt at dersom kvinneandelen i kommunestyrene ikke øker, vil hun måtte vurdere å foreslå endringer i valgloven.

AKTUELT NÅ