Hopp til innhold
Bilfabrikk i Tyskland
Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Utslippsjuks i bilindustrien

Oppsummert

Et stort antall bilprodusenten har innrømmet at de har manipulert biler slik at de kommer bedre ut i utslippstester enn det reelle utslippet av klimagasser. Bilen er utstyrt med programvare som jukser med utslippsdata.

  • Tidligere Audi-sjef varsler tilståelse i dieselsaken

    Tidligere Audi-direktør Rupert Stadler skal komme med en tilståelse i saken om juks med utslippstall fra selskapets dieselbiler, varsler hans advokater.

    Stadler står for retten i en av de mange sakene rundt den såkalte dieselgate-skandalen. Audi-toppen har gått med på en avtale om redusert straff mot tilståelse, som skal legges fram om et par uker, ifølge hans advokat.

    Fram til nå har Stadler begjært sin uskyld i saken der han er anklaget for ikke å ha informert Audis partnere tidlig nok om at utslippsdata enkelt kunne manipuleres.

    Retten i München kan nå dømme Stadler til en dom mellom halvannet og to år, betinget med tre års prøvetid.

    Flere andre topper i Volkswagen-gruppen, som Audi er en del av, har måttet møte i retten i forbindelse med skandalen.

    (NTB)

  • Volkswagen må betale til bileiere

    Bilprodusenten Volkswagen skal betale 193 millioner pund til mer enn 90 000 sjåfører i England og Wales, etter at selskapet ble tiltalt for utslippssvindel i 2015, skriver BBC. Det tyske konsernet har innrømmet å ha installert programvare i 11 millioner dieselbiler, som førte til at bilene viste kunstige lave utslipp ved testing.

  • Citroën siktet i «Dieselgate»

    Franske Citroën ble torsdag fjerde bilprodusent som har blit siktet i forbindelse med utslipsjuks av sine dieselbiler, melder AFP. Fransk påtalemyndighet mener Citroën drev med utslipsjukset fra 2009 til 2015.

  • Må betale milliarderstatning

    Fire tidligere Volkswagen-topper og deres forsikringsselskaper må betale rundt 2,9 milliarder kroner i erstatning i utslippsjukssaken. Tidligere Volkswagen-toppsjef Martin Winterkorn må i forliket alene betale rundt 110 millioner kroner.

  • VW-topp siktet for falsk forklaring

    Tidligere Volkswagen-toppsjef Martin Winterkorn er siktet for falsk forklaring overfor en komité i den tyske Forbundsdagen i forbindelse med utslippsjuks-saken.

    Det kunngjorde statsadvokaten i Berlin onsdag.

    Winterkorn hevdet at han først i september 2015 fikk vite om ulovlig programvare i Volkswagens dieselbiler, mens han i realiteten trolig visste om det allerede fra mai.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no