Hopp til innhold

Burundi

  • Burundis president vil steine likekjønnede par

    Burundis president gikk fredag hardt ut mot homofile og sa at likekjønnede par burde bli offentlig steinet.

    – Personlig mener jeg at hvis vi ser slike folk i Burundi, burde vi plassere dem på et stadion og steine dem offentlig. Og det vil ikke være en synd for dem som gjør det, sa Evariste Ndayishimiye.

    Den katolske presidenten i det konservative kristne landet mener ekteskap mellom to personer av samme kjønn er en «avskyelig praksis».

    Homoseksualitet har vært forbudt i det konservative kristne østafrikanske landet siden 2009. Seksuelle handlinger mellom samtykkende personer av samme kjønn kan straffes med inntil to års fengsel.

    (NTB)

  • Burundis tidligere statsminister pågrepet

    Burundis tidligere statsminister Alain-Guillaume Bunyoni er pågrepet i landet, sju måneder etter at han ble avsatt av presidenten.

    Bunyoni ble pågrepet av etterretningsagenter på kvelden på sin 51-årsdag, opplyste Burundis menneskerettighetskommisjon og en høytstående sikkerhetskilde lørdag.

    Han var statsminister fra midten av 2020 til september 2022. Da ble han kastet ut av president Evariste Ndayishimiye, som kom til makten i 2020.

    Bunyoni ble fratatt statsministervervet noen dager etter at presidenten hadde advart om en kupplan. I en tale året før hadde presidenten sagt at han selv var blitt politisk isolert.

    (NTB)

  • FN: Matrasjonene til flyktninger i Burundi halveres

    Matrasjonene til kongolesiske flyktninger i Burundi halveres fra 1. april på grunn av pengemangel, ifølge Verdens matvareprogram (WFP).

    Ifølge WFP har hver flyktning hittil fått kontanter eller mat for knappe 6 kroner daglig for å kunne dekke minimumsbehovet. Fra 1. april får de halvparten av rasjonene de trenger, ifølge FN-organet.

    – Slik situasjonen er nå, så mangler vi 7,1 millioner dollar for å kunne dekke minimumsbehovet til de 56.000 flyktningene de seks neste månedene, sier WFPs Burundi-representant Housainou Taal.

    – Flyktningene i Burundi er ekstremt sårbare, legger han til.

    WFP mangler finansiering på grunn av skyhøye matvarepriser som delvis skyldes krigen i Ukraina. WFP har fra før redusert matrasjonene som gis til rohingya-flyktninger i Bangladesh.

    Flertallet av de rundt 85.000 flyktningene og asylsøkerne i Burundi kommer fra nabolandet Kongo.

    (NTB)

  • Ny statsminister i Burundi etter påstander om kupplaner

    I Burundi har president Evariste Ndayishimiye skiftet ut statsminister Alain-Guillaume Bunyoni etter å ha fått varsel om et mulig kuppforsøk. Sikkerhetsminister Gervais Ndirakobuca er utnevnt til ny statsminister i det sentralafrikanske landet, melder AFP.

    Han er tidligere sjef for landets etterretningstjeneste, og ble enstemmig godkjent i en hastesesjon i parlamentet onsdag.

    Ndirakobuca er underlagt EU-sanksjoner etter anklager i forbindelse med et opprør mot regjeringen i 2015.

  • Ber Burundi bryte valdsspiralen

    FN ber den nye regjeringa i Burundi om å bryte valdsspiralen og starte samarbeid med verdsorganisasjonen. Ein spesielt nedsett kommisjon har undersøkt forholda i landet og ber den nye presidenten om å syne vilje til forandring.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no