Hopp til innhold
Analyse

Lang og kronglete vei mot fred i Ukraina

Avtalen i Minsk har tent et lite fredshåp for befolkningen i Donbass øst i Ukraina. Men snubletrådene er mange.

Angela Merkel og François Hollande under forhandlingene i Kiev.

Angela Merkel og François Hollande deltok i forhandlingene i Kiev sammen med Vladimir Putin og Petro Porosjenko.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

– Vi kan ikke gjøre noe annet enn å gi Ukraina denne sjansen.

Dette var kanskje den mest interessante uttalelsen som kom etter at forhandlingene om en våpenhvile i Donbass ble avsluttet i formiddagstimene i den hviterussiske hovedstaden Minsk torsdag.

Den selvutnevnte lederen av Folkerepublikken Donetsk Aleksandr Zakhartsjenko

Aleksandr Zakhartsjenko er president i den selvproklamerte 'Folkerepublikken Donetsk'.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Det var Aleksandr Zakhartsjenko, president i den selvproklamerte «Folkerepublikken Donetsk» som sa dette, der han stod sammen med sin kollega fra «Folkerepublikken Luhansk», Igor Plotnitskij.

Forsiktig støtte

De to ga altså sin forsiktige støtte til den fredsplanen som lederne for Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike meislet ut gjennom 17 timer med forhandlinger i Minsk, uten at de selv fikk være til stede i det gigantiske uavhengighetspalasset i Minsk.

Hadde de satt sine føtter der, ville Ukrainas president Petro Porosjenko umiddelbart dratt tilbake til Kiev. Det ukrainske parlamentet har erklært Zakhartsjenko og Plotnitskij som terrorister som man ikke snakker med.

Må snakke sammen

Men skal det bli fred i Donbass øst i Ukraina, så må nok Porosjenko og hans regjering bite i det sure eplet og begynne å snakke med de prorussiske separatistene. Ellers er det fare for at den våpenhvilen som etter planen skal tre i kraft natt til søndag blir svært kortvarig.

En kvinne flykter fra byen Debaltseve i Øst-Ukraina

Mange av de 45.000 innbyggerne i Debaltseve har flyktet fra byen, nå hevder prorussiske separatister at de har avskåret regjeringsstyrkene fra en viktig forsyningsrute som regjeringsstyrkene har vært helt avhengig av.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

For her ligger snubletrådene tett, og den første heter Debaltseve, trafikknutepunktet midt i Donbass som de ukrainske regjeringsstyrkene fortsatt holder, men som de de siste ukene har vært presset fra tre kanter fra godt bevæpnede og motiverte separatiststyrker – utstyrt med nye og tunge våpen, etter alt å dømme levert fra Russland.

Regjeringsstyrkene sier de fremdeles holder en vei inn til Debaltseve, men separatistene sier de nå er så nær denne veien at de kan skyte og treffe alle som ferdes på den. Hvor frontlinjen mellom de stridende partene går, blir dermed et åpent spørsmål, og det må løses de nærmeste 48 timene, ellers er det fare for at våpenhvileavtalen bryter sammen før den i det hele tatt er trådt i kraft.

Beholder kontrollen

Avtalen sier så at tunge våpen skal trekkes tilbake de neste to ukene, under overoppsyn av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE. Men soldatene og deres lette våpen skal få bli igjen, inntil en mer permanent politisk løsning er på plass. Dermed beholder separatistene kontrollene over sine områder, også de som er erobret under offensiven de siste ukene.

Og hva slags plass skal ledere som Zakhartsjeno og Plotnitskij ha i det framtidige Øst-Ukraina? Begge var totalt ukjente figurer før de dukket opp i august, etter at de fram til da hadde vært russiske statsborgere som hadde ledet an i opprøret mot den nye vestvennlige ukrainske regjeringen i Kiev.

Valg med soldater i gatene?

Det skal etter planen gjennomføres lokale valg i Donetsk og Luhansk fylke, men skal de finne sted mens soldatene til Zakhartsjenko går rundt i gatene? Og hva skal skje i de delene av disse fylkene som den ukrainske regjeringen kontrollerer?

Uansett er gjennomføring av disse valgene en forutsetning for en annen viktig del av avtalen som ble inngått i Minsk: Ukrainsk kontroll over grensen mot Russland. I dag er det «Folkerepublikkene» som kontrollerer 400 kilometer av den ukrainsk-russiske grensen, og ingen er i tvil om at det er over denne grensen de prorussiske separatistene får sine forsyninger av våpen, blant annet stridsvogner og kanoner.

Ørlite håp

Meningen er at kontrollen over grensen skal tilbakeføres til den ukrainske grensevakten, i samarbeid med OSSE, innen utgangen av 2015.

Det er derfor lett å være tilbakeholden med de store ordene og kanskje også pessimistisk etter det man ble enig om i Minsk. Det som har skjedd i Ukraina det siste året gir heller ingen grunn til stor optimisme.

Men det at Plotnitskij og Zakhartsjenko hadde byttet ut sine grønne uniformer med dress og slips, og snakket – til dem å være – i relativt forsonlige ordelag da de møtte pressen etter at de hadde satt sine navn på våpenhvileavtalen, gir et ørlite håp om at det endelig kan gå mot fred for de rundt fem millioner menneskene som en gang bodde i Donbass.

Men i siste omgang er det nok den russiske presidenten Vladimir Putin som sitter med hånden på rattet i i den videre prosessen mot en mulig fred øst i Ukraina.

SISTE NYTT

Siste nytt