Hopp til innhold
 Tørke
Foto: NTB

Klima og miljø

Oppsummert

11.000 forskere fra 153 land slår fast at verden er på vei inn i en klimakrise som kan føre til store lidelser, hvis ikke noe gjøres raskt. Norges mål er å kutte utslippene av klimagasser med minst 50 prosent innen 2030.

  • Nittedal protesterer mot skytebane-planer

    Nittedal kommune går imot planene om et stort, nytt skyteanlegg i en gammel skog ved Lahaugmoen i nabokommunen Lillestrøm.

    Kommunen skriver i sitt høringssvar at skytebanen vil forringe Gjelleråsmarka, et veldig populært turområde for mange i Nittedal.

    – Det kommer til å bli mye støy. Og det å ha skogens ro er ganske vesentlig når man skal ferdes ut i naturen, sier ordfører Rune Winum (H).

    Innsigelsen betyr at Lillestrøm ikke kan vedta planene uten at departementet blir koblet inn i saken.

    Området hvor skytebanen er planlagt er en gammel skog med mange rødlistede arter. Derfor har også natur-organisasjoner protestert kraftig mot planene.

  • Asia hardast råka av ekstremvêr

    Asia er framleis den verdsdelen som opplever flest klima- og vêrkatastrofar. Det viser ein ny rapport frå World Meteorological Organization (WMO).

    Flaum og storm står for dei fleste rapporterte skadar og økonomiske tap. Samstundes er hetebølgene blitt meir alvorlege, ifølge rapporten.

    I 2023 mista 2000 personar livet som følge av ekstremvêr i verdsdelen. I tillegg var 9 millionar menneske direkte råka av uvêret.

  • Nytt EU-regelverk vedtatt: Forbud mot å kaste usolgte klær

    Et nytt regelverk fra EU forbyr store aktører å kaste klær, sko og tilbehør de ikke får solgt. Målet er at bransjen skal bevege seg bort fra overproduksjon.

    – Klær blir produsert i unødvendige store mengder og mange av dem har en kvalitet som gjør at de ikke varer lenge. Å kaste usolgte og returnerte klær er å sløse med verdifulle ressurser, sier direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro, i en pressemelding.

    EU-parlamentet har støttet opp om et nytt regelverk fra EU som skal bidra til å redusere avfallsmengdene og stille krav til at produkter blir mer bærekraftige, heter det i pressemeldingen. Det pålegger virksomheter å innføre tiltak for å forebygge destruksjon av alle typer usolgte varer.

    Når reglene blir en del av EØS-avtalen, vil de også gjelde for Norge.

    EUs miljøbyrå EEA har estimert at mellom 264.000 og 594.000 tonn tekstiler blir destruert hvert år i Europa, før de blir brukt.

    klær i butikk
    Foto: : Anne D'Innocenzio / AP
  • Milliard til kampen mot plastforureining

    Noreg skal bruke opp til 1 milliard kroner til kampen mot plastforureining i utviklingsland dei neste fire åra. Det opplyser utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

    Den nye støtta er ei vidareføring av bistandsprogrammet mot plastforureining som blei etablert i 2019. Kvart år blir over 110 millionar tonn plastavfall uforsvarleg handtert i verda.

    – Om det ikkje blir gjort noko no, vil plastforureininga bli dobla dei neste tjue åra, seier Tvinnereim.

    Representantar frå ei rekkje land er samla til forhandlingsmøte i Canada denne veka. Leiar for plastteamet i WWF Verdas naturfond, Eirik Lindebjerg følgjer møtet.

    – Løftet på 1 milliard kroner over fire år er ein god start. For å få på plass ein ambisiøs plastavtale og setje i verk dei mange tiltaka som er nødvendige for å stanse plastforsøpling er det eit stort behov for finansiell støtte. Noreg sitt bidrag vil forhåpentlegvis utløyse liknande forpliktingar frå andre land og privat sektor, seier Lindebjerg til NRK.

    FNs miljøforsamling vedtok i 2022 å utvikle ein internasjonal rettsleg bindande avtale for å stanse plastforureining. Plastavtalen skal ferdigforhandlast i Busan i Sør-Korea i november.

    Tvinnereim skal leie det norske arbeidet med å få plastavtalen på plass mens klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen er i foreldrepermisjon.

    Søppelplukker i Nairobi
    Foto: Eivind Molde / NRK
  • Reagerer kraftig på skogsbilvei i Østmarka

    Naturvernforbundet i Oslo og Akershus reagerer kraftig på at kommunedirektøren i Lørenskog kommune vil gi Losby Gods tillatelse til å bygge en fire kilometer lang skogsbilvei gjennom Østmarka.

    Det var i går det ble kjent at kommunedirektøren anbefaler at veien blir bygget.

    Naturvernforbundet kaller veien det desidert største inngrepet i Oslomarka i nyere tid og håper nå at politikerne vil stanse byggingen av veien.

    – Slik at området bevares for markabrukerne, Oslo og Lørenskogs befolkning inn i fremtiden, sier daglig leder, Håkon Eide Gundersen til NRK.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no