Hopp til innhold

Romprogram videreføres likevel

Det blir fortsatt norsk deltakelse i EUs store romprogram Copernicus.

Miljøsatelitt

Copernicus bidrar til bilder uavhengig av værforhold og om det er dag eller natt. Det kommer til god nytte når polarområdene skal fotograferes.

Foto: ATG medialab

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

I oktober foreslo regjeringa i sitt statsbudsjett at Norge ikke skulle delta videre i Copernicus-programmet. Det vakte reaksjoner blant mange som mente konsekvensene kunne bli store både for forskningsmiljøet og næringslivet.

Også flere tromsøbedrifter kunne tapt kontrakter på flere hundre millioner kroner.

Etter forhandlingene med Venstre og KrF i natt, videreføres den norske deltakelsen med 167 millioner kroner neste år.

– Dette en av de største næringspolitiske seierne som har vært gjort på veldig mange år. At Norge deltar i dette store EU-programmet gir svært store muligheter for næringslivet her i regionen, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

– Viktig element for miljøovervåking i nordområdene

Byråd for næring, kultur og idrett, Jonas Stein har jobbet knallhardt for å få dette til. Han forteller at det har vært vanskelig.

– Det har vært mange små hindrer, og vi har jobbet godt i alle partier. Jeg er kjempeglad for at de fire borgerlige partiene nå sikrer næringsutviklingen i Nord-Norge, sier Stein.

Avdelingsleder ved KSAT, Marte Indregard sier dette er utrolig viktig både for KSAT og for Norge som nasjon.

– Dette er et viktig bidrag for at vi kan fortsette å være verdensledene innenfor det vi holder på med. I tillegg er det viktig for Norge, fordi det er et viktig miljøprogram i Europa. Det bør landet vårt være med på, og satellittdata er et viktig element i miljøovervåking i nordområdene.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark