Hopp til innhold
Arbeid jernbaneverket
Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Arbeidsledighet

Oppsummert

Arbeidsløsheten i Norge mer enn doblet seg da koronaviruset rammet landet, og på det høyeste var 400.000 mennesker registrert som ledige, delvis ledige eller arbeidssøkere hos Nav. Siden da har tallene gått jevnt nedover.

  • Nav ber arbeidsgivere åpne dørene for ukrainere

    Sju prosent av de 76.000 arbeidsledige i Norge er ukrainere. Nå ber Nav arbeidsgivere om å åpne opp døren og gi dem en sjanse.

    – Det er avgjørende at flest mulig ukrainere kommer i arbeid. Det er det som skaper inkludering og integrering i samfunnet. Det er det som gir flyktningene anledning til å utvikle samfunnsforståelse og språk i Norge, sier Nav-sjef Hans Christian Holte til Aftenposten.

    Dersom flyktninger ikke får arbeid, vil de etter hvert belaste kommunenes sosialbudsjetter. Holte ber arbeidsgiverne være seg ansvaret bevisst og spørre seg hva de kan gjøre for å få sysselsatt så mange som mulig.

    (NTB)

  • Framleis låg arbeidsløyse i Innlandet

    Arbeidsløysa i Innlandet held seg framleis låg med 1,9 prosent, og berre med ei lita auke frå mars i fjor. Nå er 3462 personar registrert som heilt ledige. Men direktør i NAV Innlandet, Bjørn Lien, seier at det er venta at fleire blir ledige.
    42 prosent av alle arbeidsledige har innvandrarbakgrunn. Årsaka er at mange manglar språkferdigheiter eller ikkje har kompetanse som passar til det behovet arbeidsmarknaden har, seier Lien.
    Nå ligg det ute litt over 2000 ledig stillingar, inkludert sommarjobbar i vårt fylke.

    Bjørn Lien, fungerende ytelsesdirektør i Nav
  • Økt arbeidsledighet i Akershus

    2,3 prosent av arbeidsstyrken i Akershus er ved slutten av februar registrert som helt ledige, ifølge NAV.

    Det er en liten økning fra måneden før og fra samme måned i fjor.

    Kommunene med høyeste arbeidsledighet er Ullensaker (3,5 prosent), Lillestrøm (2,8) og Ås (2,8).

  • Nav: Arbeidsledigheten økte med 1000 personer i februar

    77.400 personer var registrert som arbeidssøkere eller helt ledige hos Nav ved utgangen av februar. Det tilsvarer 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

    – På ett år har det blitt 12.200 flere helt ledige og arbeidssøkere på arbeidsmarkedstiltak. 40 prosent av økningen skyldes at flere ukrainske flyktninger har registrert seg som arbeidssøkere, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i Nav i en pressemelding.

  • Arbeidsledigheten var stabil i årets siste måned

    Tallet på arbeidsledige i Norge forble stabilt ved utgangen av 2023. I desember var 111.000 nordmenn arbeidsledige, en økning på kun 1000 personer fra november.

    Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er endringen såpass liten at de ikke med sikkerhet kan si at det faktisk har vært en endring.

    – Gjennom hele 2023 så vi en jevn økning i antallet arbeidsledige. Samtidig har vi hatt en tre ganger så høy sysselsetting av arbeidsledige personer, sier Tonje Køber i SSB.

    Omtrent hele økningen i arbeidsledighet i Norge i fjor var blant menn, mens økningen i sysselsettingen var likt fordelt mellom kjønnene. Ifølge SSB skyldes det at flere menn jobber i konkurranseutsatte næringer, som for eksempel bygg og anlegg.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no