Hopp til innhold

– Mitt største ønske er å få svar

Kristina Sviglinskaja har hele tiden vært sikker på at datteren Monika (8) ble drept. Tre år etter dødsfallet mener politiet endelig det samme. Nå vil moren ha hele sannheten.

Kristina Sviglinskaja tilbake i Norge

Reporter: Runar Henriksen Jørstad | Video/redigering: Christine Kongsvik | Foto: Simen Sundfjord Otterlei

Monika og Kristina Sviglinskaja

– HUN VAR ALT JEG HADDE: – Hun var livet mitt. Hun var alt jeg hadde, sier Krisina om datteren.

Foto: Privat

Om vel to uker er det tre år siden Kristina Sviglinskaja mistet datteren sin.

14. november 2011 fant hun selv åtte år gamle Monika død hjemme i leiligheten i Sund på Sotra.

– Hun var livet mitt. Hun var alt jeg hadde. Nå har jeg ikke noe. Ikke livet mitt, ikke jobben min, ingenting. Hun var alt for meg, sier Kristina Sviglinskaja.

I løpet av noen få minutter 14. november for tre år siden ble det registrert flere ubesvarte anrop fra Monika sin mobiltelefon. Da Kristina ringte tilbake en time senere, fikk hun ikke svar.

Vinduet ved døren til leiligheten var knust på en måte som gjorde det mulig å stikke hånden inn fra utsiden. I tillegg hadde noen rotet i leiligheten. Flere av morens smykker var borte, og to vitner forklarte uavhengig av hverandre at de hadde sett en person i området.

– Det er ikke logisk. Jeg tror hun ble drept

Jeg vil si til politiet at jeg er glad for at de begynte på begynnelsen igjen.

Kristina Sviglinskaja

Mobilen til Monika ble aldri funnet. Men til tross for de mange uavklarte omstendighetene, ble saken henlagt 15. august 2012. Politiet konkluderte med selvmord.

– De sa de lukket saken fordi de ikke fant noe. Men jeg er mor, og jeg kjenner barnet mitt. Det er ikke logisk. Jeg tror hun ble drept, sier moren.

Og i forrige uke ble en 32 år gammel mann, Kristinas tidligere samboer og Monikas tidligere stefar, fengslet og siktet for drapet etter DNA-funn på et belte rundt åtteåringens hals.

Kristina Sviglinskaja har den siste tiden bodd i Jonava, en liten by med 30-40.000 innbyggere utenfor storbyen Kaunas i Litauen.

Monika Sviglinskaja

PÅ FLØYEN: Monika og moren bodde i Sund på Sotra.

Foto: Privat

Sist hun var i Norge var i oktober, da hun snakket med politiet etter at saken om datterens død ble gjenåpnet. I ettermiddag landet hun igjen i Bergen, denne gangen blant annet for å møte Spesialenheten for politisaker.

De skal nå, på samme måte som Riksadvokaten, undersøke hvordan politiet i Bergen har håndtert saken. Samtidig skal politiet avgjøre om Monikas tidligere stefar skal tiltales.

Ikke overrasket over at eks-stefaren er arrestert

En etterforsker i bergenspolitiet får store deler av æren for at saken ble gjenåpnet. Han tvilte på at skadene som førte til dødsfallet kunne være selvpåførte, og pekte på Monikas tidligere stefar som en mulig gjerningsmann.

Kristinas bistandsadvokat jobbet også for å bevise at datteren ikke tok sitt eget liv, men fikk ikke hull på sine undersøkelser før politietterforskeren tok kontakt med ham.

– Den kontakten jeg og etterforskeren hadde var svært hemmelig. Vi gikk veldig forsiktig frem, og vi vurderte om han hadde gjort noe feil målt mot varslingsreglene i tjenestemannsloven, sier Nilsen til NTB.

Han mener det ikke finnes sider av saken som ikke tåler dagens lys.

– Nei, det vil jeg ikke si. Men varsleren sto jo i fare for å miste jobben sin, for han gjorde noen kontroversielle valg. Alle er glade i dag for de valgene han tok, sier bistandsadvokaten.

Når Monikas mor møter NRK og TV2 til et felles intervju i Bergen mandag, ønsker hun ikke å si så mye om sin tidligere samboer, annet at hun ikke ble overrasket da han ble arrestert.

– Jeg vil si til politiet at jeg er glad for at de begynte på begynnelsen igjen. Jeg er veldig glad for at saken er gjenåpnet, og mitt største ønske nå er å få svar på alle spørsmålene mine. Jeg vil ha sannheten, sier Sviglinskaja.

Hun sier hun har opplevd den siste uken som tøff, men er glad for at det endelig skjer noe i saken.

– De to siste årene har ikke vært lette. Ingen trodde på meg. Det har vært vanskelig, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Kristina Sviglinskaja

TILBAKE I NORGE: – De to siste årene har ikke vært lette. Ingen trodde på meg. Det har vært vanskelig, sier Kristina Sviglinskaja.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Selvsagt stolte jeg på politiet

Monikas mor har tidligere vært kritisk til politiets håndtering av saken. Nå er hun mer opptatt av etterforskningen fremover enn av det som har vært gjort. På grunn av omstendighetene i tiden etter datterens død, husker hun lite av sine første møter med politiet.

Jeg tenkte at i Norge jobber de veldig bra, og ikke som i andre land.

Kristina Sviglinskaja

– Stolte du på politiet da?

– Selvsagt. Selvsagt stolte jeg på dem. Jeg tenkte at i Norge jobber de veldig bra, og ikke som i andre land, som for eksempel Litauen. Jeg stolte virkelig på dem. Men etter det som nå har skjedd, virker det jo som om de ikke gjorde alt de kunne første gangen, sier hun.

– Har denne prosessen endret synet ditt på Norge?

– Nei, egentlig ikke. Jeg elsker dette landet.

Monika Sviglinskaja

KAN HA BLITT DREPT: Politiet har siktet Monikas 32 år gamle eks-stefar.

Foto: Privat

Sviglinskaja sier hun ikke har noe ønske om politiet skal straffes, men er mer opptatt av å takke etterforskeren som sto på for å få saken gjenåpnet.

– Jeg vil si takk til alle som har hjulpet meg. Jeg ønsker virkelig å takke ham for at han gjorde den jobben. Jeg er veldig glad for det, sier Monikas mor.

Vil vitne mot eks-samboeren

32-åringen som er siktet er nå innlagt ved Sandviken psykiatriske sykehus, og det har så langt ikke vært mulig for politiet å avhøre ham.

– Hvor viktig er det, hvis Monika ble drept, at morderen blir tatt?

– Ingenting endrer seg ved situasjonen min. Jeg vil kanskje få litt mer fred, men ingen kan bringe datteren min tilbake.

– Hvis det blir rettssak, skal du vitne og møte ham i retten. Er du klar for det?

– Jeg må det, sier Sviglinskaja.

– Hvis du ser tilbake, er det noe du kunne gjort for å forhindre det som skjedde?

– Nei, ingen kan beskytte seg mot en tragedie som dette, sier Sviglinskaja.

Monika og Kristina Sviglinskaja

MISTET DATTEREN: – Mitt største ønske nå er å få svar på alle spørsmålene mine. Jeg vil ha sannheten, sier Kristina Sviglinskaja.

Foto: Privat