Hopp til innhold

– Tømmingen skal overvåkes

Sikkerheten er skjerpet og arbeidet skal følges nøye når 5 000 tonn helsefarlig brentkalk tømmes fra havarert kalksilo i kveld.

Kalksilo Verdal

Den havarerte kalksiloen i Verdal er klarert for tømming. Arbeidet starter i 20-tiden onsdag kveld og vil pågå opp til to døgn.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

Mange naboer har vært bekymret for spredning av brentkalk i forbindelse med tømmingen, men bedriften mener de har kontroll.

– Vi har evaluert det som skjedde for en måned siden og ny sikkerhetsinstruks er utarbeidet. Siloen er forsterket og kvalitetssikret av Sintef, sier Hanne Markussen Eek, HR-sjef i Franzefoss Minerals AS til NRK.

Overvåker hele tømmingen

Hanne Markussen Eek

– Tømmesystemet er lukket, og det skal derfor ikke støve, sier HR-sjef Hanne Markussen Eek.

Foto: NRK

Lastebåten Kalkvik legger til kai i 15-tiden onsdag ettermiddag, og i løpet av kvelden starter tømmingen av 5 000 tonn brentkalk. Arbeidet er ventet å ta ett til to døgn.

Siden kollapsen 7. september er det jobbet kontinuerlig med å forsterke kalksiloen. Stålbjelker er montert både på taket og inne i selve siloen.

Ifølge Eek har siloen aldri stått tryggere.

HR-sjefen sier også at alle tiltakene som skal forhindre støvutslipp er på plass.

– Hele tømmesystemet er lukket, så ingenting skal lekke ut. Tømmingen overvåkes hele døgnet og målinger skal registrere hva som skjer, sier Eek.

Klarert med nødetatene

Kalksiloen

Kalksiloen kollapset for en måned siden og er etter den tid forsterket med stålbjelker for å tåle tømmingen som skjer i kveld.

Foto: Tariq Alisubh

Arbeidet vil starte mellom klokken 20 og 21 onsdag kveld.

Før tømmingen starter skal området rundt utlastningspunket tettes med et telt, slik at kalken blir ført på innebygde transportbånd ned til havna.

Det skal ikke være knyttet større fare for støvspredning under denne tømmingen enn hva det er ellers når siloen skal tømmes for kalk.

Utfordringen denne gangen er likevel større, og det har vært knyttet spenning til hvordan den havarerte siloen vil oppføre seg under tømmingen.

– Brannvesenet og politiet i Verdal har hatt flere møter. De har gått gjennom alt som skal skje, og arbeidet er klarert. Tømmingen er også klarert av fagfolk, så lastingen av båten skal være trygg, sier Eek.

Nabovarsel

Norfrakalk hadde et møte med både Verdal brannvesen og naboene i forrige uke.

Alle skal nå være informert om de nye sikkerhetstiltakene, og har fått beskjed om hvordan de skal forholde seg til en eventuell krisesituasjon.

Et nytt informasjonsbrev ble sendt ut før klokken 14 onsdag, der bedriften informerer om tømmingen.

Asbjørn Mathisen driver et verksted omtrent 150 meter fra kalksiloen og var den som varslet om kollapsen 7. september. Han kontaktet politiet, men følte han ikke ble tatt på alvor da han varslet om den dramatiske hendelsen.

Han er glad for at både sikkerhetsrutiner og bevisstheten fra nødetatene nå er kommet på plass. For han er det viktigste at politiet nå tar situasjonen på alvor.

– Jeg har fått sms-er med informasjon for en stund siden. Mange har vært bekymret, men selv har jeg tro på at de vet hva de gjør og at alt er under kontroll, sier Mathisen.