Hopp til innhold

– Vi har bare sett begynnelsen

Politiet har gjort flere relevante funn etter storaksjonen mot Lime Minipris-kjeden, og jobber på spreng med å finne mulige ofre for menneskehandel og tvangsarbeid. Slik kriminalitet utkonkurrerer lovlige virksomheter, mener Kripos.

Stengt Lime-butikk på Grønland

Stengt Lime-butikk på Grønland onsdag morgen.

Foto: Simon Solheim / NRK

Over 200 politifolk gikk i samarbeid med flere andre etater til storaksjon mot Lime Minipris-kjeden i Oslo og Akershus tirsdag.

Politiet mener Lime-kjeden har bedrevet grovt bedrageri og menneskehandel, og har pågrepet og siktet 18 personer.

Politiinspektør Åsmund Yli i Romerike politidistrikt opplyser at det er gjort flere relevante funn.

– Vi har gjort flere relevante funn vi mener kan bli bevis i saken, men det er foreløpig for tidlig å si noe om hva dette er, sier Yli.

Ti av de pågrepne er siktet for menneskehandel, fire for grovt heleri og fire for grovt bedrageri.

– Vi jobber fortsatt på spreng med å identifisere mulige fornærmede. Det er viktig å avklare hvilke personer som kan være utsatt for menneskehandel og tvangsarbeid, både blant de som var i butikkene da vi aksjonerte i går og personer som har jobbet i butikkene tidligere, sier Yli.

Les: – Kriminalitet sprer seg til nye bransjer
Les: – Sa jeg kunne ta penger fra kassa

– Utkonkurrerer lovlige bedrifter

Avdelingsleder Eivind Borge i Kripos forteller at kriminelle i større grad enn før henter millioninntekter i legale virksomheter.

Eivind Borge, fungerende avdelingsleder i Kripos

Eivind Borge i Kripos ser en økende tendens til at legale virksomheter blir utkonkurrert.

Foto: NRK

– Vi ser og har sett tegn til at legale forretningsvirksomheter blir utkonkurrert av denne typen virksomheter, sier Borge.

Ifølge Borge bruker kriminelle i arbeidsmarkedet såkalte lovlige strukturer til å begå skatte- og avgiftsunndragelser, fiktiv fakturering, trygdemisbruk og i enkelte tilfeller menneskehandel.

– Det primære er selvfølgelig profitten. De ønsker å tjene mest mulig penger, og det gjør de gjennom å bruke disse forretningsstrukturene. I dette tilfellet en dagligvarekjede, i andre tilfeller kan det være renholdsbransjen eller bygg og anlegg, sier han.

Borge mener vi kan vente oss mer av denne typen kriminalitet fremover.

– Jeg håper vi kan få et bredt samarbeid mellom kontrolletater og politi. Det er det i enkelte tilfeller, men det gjenstår fortsatt noe. Så her har vi fortsatt en jobb å gjøre, og jeg tror vi bare har sett begynnelsen, sier han.

Les: Ny politiaksjon mot Lime på Ammerud

– Kjenner seg ikke igjen i anklagene

Det var razzia ved 20 Lime-butikker tirsdag, i Rælingen, Oslo, Bærum, Asker, Sandefjord, Larvik og Ski.

Kjeden har 28 butikker i Oslo, Akershus og Vestfold, samt et hovedkontor i Oslo.

Lime-sjefen, som ble pågrepet for tre uker siden, stiller seg uforstående til anklagene, sier forsvarer John Christian Elden.

– Han kjenner seg ikke igjen i de anklagene. Han har ansatt normale personer i de bedriftene han har hatt. Dette er også en kjede, det kommer personer både fra Norge og fra utlandet som har jobbet der. De som kommer fra utlandet kommer med visum, og må ha garantert inntekt for å få dette visumet.

Les: Elden: – Jeg er overrasket
Les: Oppgitt over politirazzia

Lime Lillestrøm

Lime-butikk i Lillestrøm.

Foto: Runar Jørstad / NRK

AKTUELT NÅ