Hopp til innhold

Jagland: – Ingen tegn til forsoning

MOSKVA (NRK): Mens verdenslederne er samlet under Nato-toppmøtet i Wales, fyrer Russlands utenriksminister løs mot Nato og USA.

Generalsekretær i Europarådet, Torbjørn Jagland, møtte Russlands utenriksminister Sergey Lavrov.

Det var god stemning i sjuende etasje i det russiske utenriksdepartementet i sentrum av Moskva i dag. Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov har kjent hverandre lenge og har en god tone.

Men det hindret ikke Sergej Lavrov å bruke anledningen til å fyre løs mot Nato og USA som lite konstruktive i forbindelse med forsøkene på å løse krisen i Ukraina.

– Ideen om et Nato-medlemskap for Ukraina er et forsøk på å ødelegge for de forsøkene for dialog, som kan sikre en nasjonal enighet, sa Sergej Lavrov til de frammøtte journalistene.

Han mener også at USA ønsker at Nato skal vinne denne konflikten for at amerikanerne også i denne delen av verden kan diktere sin vilje.

Ber om mildere ordbruk

Jagland ankom Moskva og det russiske utenriksdepartementet rett fra møte med Ukrainas president Petro Porosjenko i Kiev. Den tøffe ordbruken overrasket ham ikke.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jagland og Porosjenko

DIALOG: Europarådets generalsekretær Torbjørn Jagland og Russlands utenriksminister Sergey Lavrov møttes i det russiske utenriksdepartementet i Moskva i dag.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

Det er fortsatt uklart om det blir noe av den planlagte våpenhvilen mellom prorussiske separatister og ukrainske myndigheter. Samtidig gjøres det flere forsøk på å få i gang en dialog som kan løse den alvorligste krisen i Europa på flere tiår, blant annet fra Europarådet og generalsekretær Thorbjørn Jagland.

– Det var ingen tegn til mildere ordbruk i dag, sier Jagland, etter å ha møtt Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva.

Dette er tilfelle på begge sider av konflikten, sier Jagland.

– Vi ber nå om at ordbruken bør bli litt mindre sterk.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jagland og Porosjenko

FRA MØTE I KIEV: I går møtte Jagland Ukrainas president Petro Porosjenko i Kiev.

Foto: Mykhailo Markiv / Ap

Våpenhvileavtale

Ukrainas president Petro Porosjenko uttalte tidligere torsdag at han vil gi ordre om våpenhvile fredag dersom det planlagte møtet i kontaktgruppen finner sted.

Kontaktgruppen består Ukraina, Russland og representanter for de prorussiske opprørerne og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Etter planen møtes kontaktgruppen i Minsk fredag for å lansere en fredsprosess for Øst-Ukraina.

Våpenhvilen vil i så fall tre i kraft fra klokka 14 lokal tid, opplyser den ukrainske presidenten, som torsdag var gjest ved Nato-toppmøtet i Wales.

Russlands utenriksminister diskuterte torsdag saken med både Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

Lederne for de selvutnevnte folkerepublikkene Luhansk og Donetsk sa ifølge AFP i en felles pressemelding torsdag at de stiller seg bak våpenhvileavtalen dersom Porosjenko skriver under den som Putin la fram.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jagland

MEKLER: – Vi ber nå om at ordbruken bør bli litt mindre sterk, sier Torbjørn Jagland til NRK i Moskva.

Foto: NRK

– Dersom man kan få en våpenhvile som så kan følges opp med fangeutveksling vil det være veldig positivt, sier Jagland.

Selv om en våpenhvileavtale etter planen skal skrives under i morgen, så Jagland ingen positiv utvikling i dagens møter.

– Men jeg tror at man på begge sider nå har konkludert med at man ikke kan vinne militært. Da gjenstår det å finne en politisk løsning, eller så ender dette opp som en helt frossen konflikt. Spørsmålet er hvordan å komme til en politisk løsning. Da bør man trappe ned på ordbruken og samtidig søke om å finne noen positive ting som kan skje.

– Det var ikke noe tegn på det i dag, sier han.

Avviser russisk innblanding

Etter møtet med Lavrov møtte Jagland også Sergej Narisjkin, president i nasjonalforsamlingen, og kanskje president Vladimir Putins nærmeste fortrolige.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jagland og Sergei

AVVISER RUSSISK INNBLANDING: – Jeg vet ikke hva de snakker om, svarte Sergey Narisjkin til spørsmålet fra NRK om hva han vil si til familiene til de russiske soldatene som har blitt drept i kamper i Ukraina.

Foto: NRK

Men stemningen ble nesten amper da NRK refererte til meldingene om at mange regulære russiske soldater har mistet livet inne på Ukrainsk territorium.

Hva vil du si til de russiske soldatenes familier om hva som har skjedd med dem?

– Jeg vet ikke hva de snakker om, sa Narisjkin, og fulgte dermed den offisielle russiske linjen som benekter at det finnes regulære russiske soldater på ukrainsk territorium. Den legger et slør over begravelsene som nå finner sted i Russland, og der det heter at soldatene og offiserene «bare har dødd under tjeneste».

SISTE NYTT

Siste nytt