Hopp til innhold

– Jeg trodde aldri jeg skulle bli 30

Lene Marlin er ikke i tvil om at det var riktig å stå frem om selvmordsforsøket. – Responsen har vært helt overveldende, sier hun til NRK.

Lene Marlin om depresjonen i dagsrevyen

Lene Marlin stilte til åpenhjertig intervju med Viggo Johansen i Dagsrevyen tirsdag. – Det var et ufattelig mørke og det var ikke håp noen sted, sier hun om depresjonen hun slet med.

«Jeg er så glad for at du er i live. Du er grunnen til at jeg lever», står det på Facebook-siden hennes.

Lene Marlin har fått støtte fra fjern og nær etter hun modig og ærlig skrev om den vanskelige tiden som ung og suksessfull musiker. Mens tusenvis av fans ikke kunne få nok av henne, prøvde hun å ta livet sitt. På Dagsrevyen i kveld fortalte hun hvorfor hun valgte å fortelle om den vonde tiden.

– Jeg har gått og bært på denne kronikken veldig lenge. Responsen jeg har fått, har vært helt overveldende. Det er veldig, veldig verdt det, sier hun til NRK.

Vil hjelpe andre

Sterke ord ble publisert i en kronikk i Aftenposten mandag kveld.

«Jeg var helt utslitt. Men jeg hadde forsonet meg med at dette kom til å bli min siste kveld. Jeg skrev avskjedsbrev, overraskende kald og rolig. Jeg ville virkelig dø den natten»

Hun hadde bestemt seg for å gjøre slutt på alt, men klarte å stable seg tilbake på beina. Nå håper hun at kronikken vil hjelpe andre i lignende situasjon.

– Tiden var inne nå, jeg har levd med det lenge. Jeg har kommet til erkjennelsen for meg selv om at dette er en del av min historie.

Hun forteller at hun er lettet.

– Det har vært noen utrolige timer, med sterke, rørende tilbakemeldinger.

Hun veide for og imot før hun valgte å skrive kronikken.

– Ja, jeg levde med det en stund. Jeg måtte bli vant til å se min egen historie på papiret.

– Hvordan opplevde du vanskelighetene?

– Det som var vondt var at det som hadde gitt meg så ufattelig mye glede, plutselig kunne gi meg så mye sorg.

Les videre under bildet!

Lene Marlin

GLAD: Lene Marlin er glad hun har stått frem med selvmordstankene hun har hatt som suksessfull artist. Foto: Anette Torjusen / NRK

Foto: Anette Torjusen / NRK

Til tross for en suksess de fleste bare kan drømme om, hadde hun det vond.

– Det begynte bra og så ble det mer og mer. Den skuffelsen jeg hadde overfor meg selv fordi jeg ikke følte jeg var bra nok, den var vond . Det var ikke nok å tjene penger og ha suksess.

Et ufattelig mørke

Hun forteller om en svært tung periode.

– Det var et ufattelig mørke og det var ikke håp noen sted. Det var vanskelig ikke å skjønne det. Det var helt for jævlig.

Selv om hun hadde fine folk rundt seg, forteller hun at hun sto i det alene.

– Det er rart å tenke tilbake på det nå, å komme til det punktet at man ikke ser håp noe sted, tenke at jeg ikke fikser dette livet her. Jeg kan bare avslutte det.

– Var du redd?

– Jeg var redd, det der ikke å fikse livet sitt, er noe jeg aldri jeg skulle komme til. Jeg var livredd.

Hun forteller at hun var en glad jente og er en glad dame i dag, men sier det er vondt å tenke på at de som var glade i henne, ville få det bedre uten henne.

– Det er en absurb tanke i dag.

– Hva er ditt budskap til andre som sliter?

– Det er så utrolig verdt å holde ut litt til, det blir bedre. Det å bli eldre for meg har vært en stor fest. Jeg trodde aldri jeg skulle bli 30, nå er jeg 34.

«Så hvis du som leser dette ikke har det så godt akkurat nå, ikke helt ser hvordan livet noen gang kan bli bedre; vær så snill, hold ut litt til! Tro meg, det er verdt det!»

Tidligere i dag fortalte hun til NRK at hun er glad for at hun valgte å skrive kronikken og at hun setter utrolig stor pris på alle tilbakemeldingene hun har fått.

Lene Marlin

ÅPEN: Lene Marlin håper sin åpenhet vil hjelpe andre til å komme seg gjennom tøffe dager.

Foto: Anette Torjusen / NRK

På Lene Marlins Facebook-side er det nesten 13500 som har likt innlegget hennes om kronikken og hun har fått nesten 950 kommentarer. Innlegget er delt nesten 1200 ganger.

Dagen har vært helt fantastisk. Jeg er så glad for at jeg skrev denne kronikken. Det er ingen tvil om at dette engasjerer mange. Jeg er ekstremt glad for at jeg kan inspirere andre til å prate om disse tingene, sa hun til NRK.

Christoffer Back Vestli, leder i Unge Leve sier til NRK at han er svært glad for at Lene Marlin har valgt å fortelle sin historie, i et intervju med NRK Direkte tidligere i dag. Det kan du se her:

Christoffer Back Vestli som leder Unge LEVE, og Mats Borch Bugge, musikksjef i P3, snakker om Lene Marlins åpenhet.

– Mange sliter

Lene Marlin er ikke alene. NRK kunne tidligere i dag fortelle om en ny studie som avslører at musikere har flere psykiske problemer.

Psykolog og forsker Jonas Vaag står bak forskningsprosjektet som handler om angst og depresjon og søvnvansker og bruk av helsetjenester blant musikere.

Jonas Vaag

FORSKER: Jonas Vaag har i samarbeid med Musikernes Fellesorganisasjon intervjuet over 2000 norske musikere. Resultatene viser at musiker nok ikke er et yrke som passer for alle.

Foto: Aurora Nordnes

Etter å ha fått svar fra over 2000 medlemmer i Musikernes Fellesorganisasjon, hvorav 1607 lever av å være musikere, er tallenes tale klar, ifølge Vaag.

– Vi holder for tiden på å publisere resultatene. Det som vi ser er at musikere i større grad opplever søvn-, angst- og depresjonsplager, sammenlignet med den generelle arbeidsstokken. Vi ser også indikasjoner på at musikere i større grad oppsøker psykoterapi, sa Vaag til NRK tidligere i dag.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober