Hopp til innhold

Listeria-pølse servert på danskebåten

Kjøttpålegget som danske myndigheter tror har tatt livet av 12 mennesker, har blitt solgt på danskebåten. DFDS Seaways melder at pålegget også er servert til frokost på båtene mellom Oslo og København.

Crown of Scandinavia

Kjøttpålegg fra Jørn A. Rullepølse som er mistenkt for å ha kostet 12 dansker livet, har både vært solgt i taxfreebutikken om bord på danskebåtene og servert til frokost.

Foto: DFDS

DFDS som driver ferjene «Crown of Scandinavia» og «Pearl of Scandinavia», som går i skytteltrafikk mellom de to nordiske hovedstedene, melder i dag at det omstridte pålegget har blitt servert om bord på begge båtene.

Produktene fra Jørn A. Rullepølser, som det danske mattilsynet (Fødevarestyrelsen) fant var infisert av listeriabakterier, er både servert på den store frokostbuffeen om bord, og solgt i taxfreebutikken på skipene fra 28. april, melder rederiet.

Dersom noen skulle ha blitt syke som følge at at dette pålegget var om bord, så beklager vi det."

Roar Funderud, adm.dir i DFDS Seaways
Roar Funderud

Roar Funderud er administrerende direktør for DFDS Seaways som driver ferjeruta mellom Oslo og København.

Foto: DFDS

Alarmen gikk

Alarmen gikk da den danske Fødevarestyrelsen fant forhøyet innhold av listeria i produkter fra produsenten Jørn A. Rullepølser i Hedehusene i Danmark. Funnet ble gjort etter at 12 mennesker er bekreftet døde, og mistanken falt på blant annet kjøttpålegg.

Ifølge Fødevarestyrelsen kan syke og svekkede personer bli alvorlig syke av bakterien.

Rederiet ber alle som har kjøpt rullepølser fra skipenes butikk eller restauranter etter den 28. april om å være oppmerksomme på den danske Fødevarestyrelsens informasjon om dette.

DFDS presiserer at de aktuelle matvarene er trukket tilbake av leverandøren og er fjernet fra skipene. Rederiet har også orientert Mattilsynet om at skipene har servert slikt pålegg.

Fjernet i går

Det er ikke kjent hvor mange mennesker som har spist eller kjøpt pølsene/pålegget om bord på skipene. Rederiet opplyser at det ble solgt 125 pakker av pålegget om bord i butikken før det ble fjernet i går.

– Hvor mange kilo av pålegget som er servert til passasjerene, har ikke vi ikke tall på, opplyser administrerende direktør Roar Funderud til NRK.

I løpet av sommeren har flere hundre tusen passasjerer tatt danskebåten og kunnet spise eller kjøpe pålegget, men rederiet har ikke fått melding om at noen er blitt alvorlig syke.

– Nei, så langt vi er kjent med det, har ingen passasjerer blitt syke av denne maten, sier Funderud.

Han sier at dersom noen skulle ha blitt syke som følge at dette pålegget var om bord, så vil rederiet beklage det.

Mattilsynet: – Sjekk kjøleskapet

Turid Berglund

Turid Berglund i Mattilsynet ber nordmenn sjekke kjøleskapet for dansk sylte.

Foto: Privat

Mattilsynet anbefaler nordmenn som har kjøpt mat i Danmark i det siste om å gå igjennom kjøleskapet sitt i jakt på listeriabakterien som så langt trolig har tatt tolv liv.

– Vi ber alle som har handlet mat i Danmark i det siste om å følge nøye med på informasjonen fra danskene. Ta gjerne en titt i kjøleskapet og se om du har noen kjøttprodukter du har handlet i Danmark, sier Turid Berglund, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Mann som spiser dansk rullepølse

Dansk rullepølse kalles gjerne sylte på norsk, og er et populært pålegg.

Foto: Nils Meilvang / NTB scanpix

Smittekilden er trolig et kjøttpålegg. Danskene har så langt ikke funnet nøyaktig hvilket produkt det er snakk om, men mistanken rettes mot sylte, eller rullepølse på dansk, fra Jørn A. Rullepølser A/S i Hedehusene.

– Har du en slik pakke, ber vi deg kaste denne. Vi har ingen grunn til å mistenke andre danske matvarer solgt i Norge, forteller Berglund.

Mattilsynet venter nå på bekreftet informasjon fra Danmark om hvor produktene er solgt, og om de kan ha blitt distribuert til Norge.

Les siste nytt om Listeriasaken fra danske myndigheter her.

Farlig for gravide og kreftpasienter

Listeria er en bakterie som finnes nesten overalt i jord, slam og vegetasjon, i elver og tjern og i tarmen hos mange dyrearter. Den kan gi en sjelden men alvorlig infeksjon hos mennesker. I Norge er det 15–50 tilfeller i året.

Ifølge den danske Fødevarestyrelsen er Listeria særlig farlig for mennesker som har kreft, blødningssykdommer, diabetes eller som er gravide.

Sykdommen viser seg oftest som blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Dødeligheten er ca. 25 prosent. Oftest blir pasientene innlagt med symptomer som feber, allmenn svekkelse og eventuelt diaré og oppkast.

Hos gravide er det risiko for abort eller dødsfødsel. Inkubasjonstiden for listeriose er mellom én og 70 dager (oftest 7–21 dager). Den lange inkubasjonstiden gjør det ofte vanskelig å finne smittekilden. Bakterien vokser ved kjøleskapstemperatur, og vanligst i matvarer som kjøttpålegg, kaldrøkt fisk og gravet fisk, samt bløte oster.

AKTUELT NÅ