Hopp til innhold
Statens helsetilsyn
Foto: Christian Thomassen / SCANPIX

Psykisk helsevern for unge

Oppsummert

Ifølge en ny rapport fra Folkehelseinstituttet er 40 prosent flere jenter diagnostisert med en psykisk sykdom de siste fem åra. Tall fra Reseptregisteret viser at antall barn og unge som får antidepressiva og sovemidler, har doblet seg på ti år.

  • Flere barn i psykiatrieen

    Nesten 7000 flere barn ble henvist til psykiatrien i fjor enn i 2019, som var det siste normale året før pandemien. Det viser tall P4 har hentet fra Norsk Pasientregister.

    Økningen i psykiatrien for barn og unge fra 2019 til 2022 var på totalt 26 prosent.

    Helseforetak over hele landet har hatt en økning i henvisninger fra 2019 til 2022. Den er størst i Helse Sør-Øst, på 31 prosent, eller 4404 flere syke barn og unge.

    - Og det betyr at det er flere som strever med psykiske helseproblemer. Så vi følger dette veldig nøye, sier direktør for psykisk helsevern og rusbehandling i Helse Sør-Øst, Cecilie Skule, til kanalen.

  • Reagerer på psykiatri-kutt i Oslo

    I går fortalde NRK at Oslo universitetssjukehus planlegg å kutta 200 millionar kroner i psykiatri-budsjettet sitt. Det betyr at talet på døgnplassar skal ned og at klinikkar kan ryka i hovudstaden.

    Stortingsrepresentant og leiar i KrF, Olaug Bollestad reagerer sterkt på kuttet.

    – Dette er fullstendig sprøtt, seier ho.

    – Regjeringa kutter jo 3,6 milliardar til sjukehusa fordi dei dekker ikkje opp for lønns- og prisvekst. I tillegg er det ikkje dekka inn for dei enorme auka straumutgiftene. Dette går ikkje i hop for dei som slit mest, seier Bollestad til NRK.

    Nestleiar i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Bård Hoksrud (Frp), synest kuttet er heilt vanvitig.

    – Regjeringa har sagt dei skal prioritera psykisk helse, likevel legg dei ned og kuttar tilbod innanfor psykisk helse over heile landet. Me veit korleis det står til med nordmenns psykiske vanhelse, spesielt etter pandemien. Om ein kuttar i tilbodet fryktar eg for konsekvensane det vil få i nær framtid, seier Hoksrud til NRK i dag.

  • Mental Helse starter spleis for å redde døgnåpent tilbud

    Mental Helse har startet en innsamlingsaksjon for å redde sine døgnåpne chattjenester, skriver organisasjonen i en pressemelding.

    – De ekstraordinære midlene vi fikk under pandemien for å kunne utvide åpningstidene ble ikke videreført. I tillegg har kostnadene økt. Vi har omprioritert og omdisponert midler for å kunne drifte chatten som normalt, men pengene strekker likevel ikke til, skriver de.

    Organisasjonen, som selv skriver de snakker med 400 unge om dagen om psykisk helse, mener det ikke er forsvarlig å legge ned chattetilbudet.

    – Vi er nå helt avhengige av eksterne midler for å redde det døgnåpne tilbudet, og håper at bedrifter og privatpersoner vil hjelpe oss å nå målet.

  • Skeiv Ungdom rapport: 7 prosent av samtalane handlar om sjølvmord

    Ungdom som tar kontakt med ungdomstelefonen til Skeiv Ungdom er yngre enn før og samtaletemaa er meir alvorlege. I 2021 handla 7 prosent av samtalane om sjølvmord.

    Det kjem fram i ein rapport frå Skeiv Ungdom, som blir overlevert til kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) i dag.

    – Dei som tek kontakt med oss no, som allereie er ganske unge, er yngre enn før. I tillegg har dei det endå verre enn før. Det ser vi på med stor bekymring, seier leiar i Skeiv Ungdom Jane-Victorius Bonsaksen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no