Hopp til innhold

Styreleder i moskeen: – Jeg føler meg ikke trygg på Grønland

Styreleder og daglig leder Ghulam Sarwar i moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat føler seg utrygg når han beveger seg rundt på Grønland etter angrepet på imamen.

Styreleder Ghulam Sarwar i moskeen

Styreleder Ghulam Sarwar utelukker ikke at det er den gamle konflikten i menigheten som har blusset opp og er årsaken til angrepet på imamen.

Foto: Emrah Senel / NRK

Imamen Nehmat Ali Shah ble stukket ned av en maskert mann utenfor sitt hjem på Grønland i Oslo mandag kveld, og fortsatt er ingen pågrepet. Politiet mener noen forsøkte å drepe imamen. Men hvem som stod bak og hva motivet kan ha vært, er fremdeles et mysterium for politiet.

Styreleder Ghulam Sarwar

Styreleder og daglig leder Ghulam Sarwar i moskeen sier at han frykter for livet sitt etter angrepet.

Foto: Emrah Senel / NRK

Styreleder Ghulam Sarwar forteller mange i menigheten er usikre, redde, nedtrykte og paniske og at ledelsen forsøker å roe ned stemningen. Men han legger ikke skjul på at han selv er oppskaket og føler seg utrygg når han beveger seg i Motzfeldts gate på Grønland.

– Jeg føler meg ikke trygg når jeg går gjennom Motzfeldts gate. Jeg passer på hele tiden, beveger meg raskt i gata og holder ett ekstra øye når jeg går ut av bilen. Jeg har fått råd fra mange venner om å ikke lenger gå alene, sier Sarwar til NRK.

Han minner om at angrepet på imamen varte i cirka 30 sekunder og at det ikke skal mye til før det kan gå galt - selv om politiet er mye i området og det er fast vakthold ved moskeen.

– Noen ting som peker i den retningen

Styrelederen utelukker ikke at drapsforsøket har sammenheng med en blodig kamp om makten i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat.

– Det er noen ting som peker i den retningen, men vi har ingen bevis. Vi overlater til politiet å finne ut av dette, sier Sarwar.

Angrepet på den muslimske lederen tas svært alvorlig av politiet. Seksjonssjef Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt sier det arbeides tungt med å oppklare saken, men at det foreløpig ikke er noen avgjørende funn i etterforskningen.

– Ingen er pågrepet i denne saken, men vi jobber med uforminsket styrke. Vi håper vi kommer fort videre med saken, men har ikke tatt noen veivalg om motiv og hvem som kan stå bak, sier Metlid.

Shah ble utskrevet fra sykehus tirsdag ettermiddag. Etter å ha blitt avhørt av politiet i sin egen leilighet i Motzfeldts gate i Oslo tirsdag klokken 18, dro imamen til sønnens bilvaskehall som ligger vegg i vegg.

politiet vet ennå ikke hvem som står bak drapsforsøket på den 57 år gamle imamen ved en moske i Oslo. De to andre imamene ved moskeen er nå sykmeldt på grunn av frykt for nye angrep. Politiet holder moskeen under oppsikt, men heller ikke styreleder føler seg trygg.

SE VIDEO: Politiet vet ennå ikke hvem som står bak drapsforsøket på den 57 år gamle imamen ved en moske i Oslo. De to andre imamene ved moskeen er nå sykmeldt på grunn av frykt for nye angrep. Politiet holder moskeen under oppsikt, men heller ikke styreleder føler seg trygg.

– Vi er kjent med denne konflikten

Striden rundt hvem som skulle være religiøs leder i moskeen på Grønland raste som verst i 2006, og resulterte blant annet i et knivangrep under en fredagsbønn våren samme år.

Fire personer ble brakt til legevakta med stikk- og kuttskader etter at sju menn tok seg inn i moskeen og angrep dem med kniver og balltrær. Flere personer ble i etterkant dømt til fengselsstraffer for angrepet.

Metlid sier at politiet er kjent med denne konflikten og gjør undersøkelser
knyttet til den.

Hun understreker imidlertid at politiet ikke har festet seg ved noen
hovedteori om motivet bak knivangrepet mot imamen mandag kveld, men bekrefter at den gamle maktkampen i Norges største moske er en av teoriene.

Imam Nehmat Ali Shah

Imam Nehmat Ali Shah skal ha blitt stukket flere ganger etter at han ble angrepet bakfra utenfor sin bopel på Grønland i Oslo. Politiet etterforsker saken for fullt, men har ikke noen konkrete mistenkte i saken.

Foto: Scanpix og Hove media

Politiet skal ha fått navnene på flere konkrete personer

Sarwar utelukker ikke at det er den gamle konflikten som har blusset opp, men framholder overfor NRK at den strekker seg langt tilbake i tid, og at det aktuelle miljøet mer eller mindre er oppløst.

– Dette var tilbake i 2006 og knytter seg til en familie. Mange av de folkene sitter inne. Vi kan ikke vite om det er dem, sier han.

Politiet skal ha fått navnene på flere konkrete personer som medlemmer av menigheten mistenker kan ha noe med saken å gjøre.

Skadene Shah ble påført i blant annet hodet og ansiktet ble først karakterisert som livstruende. Metlid sa tirsdag kveld at det etter forholdene går bra med imamen, og at han ble avhørt samme kveld. Metlid ville ikke referere hva han har forklart.

Begge imamene har sykmeldt seg

Drapsforsøket på Shah gjør at de andre imamene i moskeen nå har blitt sykmeldt.

– I løpet av dagen har begge de andre imamene våre sykmeldt seg. De frykter naturlig nok at noe lignende kan skje dem. Vi har ingen imamer igjen, sier Sarwar.

Folk er redde. Dette overfallet rammer ikke bare imamen, men hele religionen, hele menigheten og hele moskeen. At folk ikke skal tørre å sende barna sine hit er noe av det verste jeg kan tenke meg, sier han. Sarwar opplyser at det snakkes mye i menigheten om hvem som kan ha stått bak angrepet og hvorfor det har skjedd. Teorier som går igjen er hatkriminalitet eller internt oppgjør.

– Vi må få vite hvem som har gjort dette. Det verste som kan skje er at frykten setter seg i menigheten og at folk ikke tør å komme hit mer, sier Sarwar.

Ghulam Sarwar er styreleder i moskeen

Sarwar i moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat sa tirsdag at mange i moskeen føler seg utrygge og at mange ikke tør gå alene. Han er selv urolig når han beveger seg rundt på Grønland.

Foto: Emrah Senel / NRK

AKTUELT NÅ