Hopp til innhold

Islamister har kontroll over Iraks største oljeraffineri

Islamistiske sunnimuslimer har tatt kontroll over store deler av Iraks største oljeraffineri i Baiji.

Iraks største oljeraffineri i Baiji

Iraks største oljeraffineri i Baiji ligger i Nord-Irak og dette bildet er fra januar 2009.

Foto: THAIER AL-SUDANI / Reuters

– De militante islamistene har lyktes i å ta seg inn på anlegget og har tatt kontroll over produksjonsanlegget og administrasjonsbygger, heter det i en uttalelse fra raffineriet.

Det meldes om kamper andre steder på anlegget, men opprørene skal nå ha kontroll over 75 prosent av det store anlegget i Nord-Irak.

Satt i brann

Angrepet startet i natt da to av anleggets tre innganger ble beskutt med bombekastere og maskingevær av ekstremistene.

En granat traff et lager for reservedeler, og store mengder røyk stiger opp fra bygningen, ifølge BBC.

Anlegget ligger i Baiji som er 210 kilometer nord for hovedstaden Bagdad.

(Se kart nederst i saken)

Sikkerhetsstyrker skal tidligere ha evakuert alle de utenlandske ansatte fordi man fryktet et angrep. Raffineriet har vært beleiret av sunnimuslimske, militante ekstremister siden i forrige uke.

I går ble hele raffineriet stengt etter den siste ukes beleiring.

Det er også rapportert om kamper i den vest-irakiske byen Ramadi i dag, samtidig som irakiske myndigheter har startet en offensiv mot de sunnimuslimske ekstremistene fra ISIL som den siste tiden har tatt kontroll over flere irakiske byer.

På flukt

Hundretusenvis av irakere er nå på flukt fra områder i Nord-Irak der den militanten islamistiske gruppen ISIL stadig rykker fram og erobrer nye byer.

Denne uken tok ISIL-krigere kontroll over mesteparten av byen Tal Afar etter flere timer med harde kamper og mange drepte.

Byen ligger en kort kjøretur vest for Mosul, millionbyen som noen hundre ISIL-krigere inntok i forrige uka da de innledet en offensiv i hele Nord-Irak.

Internasjonale organisasjoner evakuerer nå sine ansatte fra landet og FN har hentet 58 av sine ansatte ut av Iraks hovedstad Bagdad og flyttet dem til nabolandet Jordan.

Baiji

SISTE NYTT

Siste nytt