Hopp til innhold

Støre: – Godt for arbeidsgiverne, dårlig for arbeidstakerne

Arbeiderpartiets kommende statsministerkandidat, Jonas Gahr Støre, sier de kommer til å gi den sittende statsministeren og regjeringa tøff motstand i kampen om arbeidsmiljøloven.

Erna og Jonas i duell for første gang

UENIGE OM HVA SOM TJENER DE SVAKESTE: Jonas Gahr Støre (Ap) blir om få dager valgt som Arbeiderpartiets nye leder etter Jens Stoltenberg. Statsminister Erna Solberg (H) mener en oppmyking av arbeidsmiljøloven er til gode for arbeidslivet, noe Støre er rykende uenig i.

– Jeg mener summen av dette er dårlig politikk som vil flytte makt over mot arbeidsgiversiden, kritiserte Støre i den første statsministerduellen mellom ham og Erna Solberg (H) på NRK Dagsrevyen onsdag.

Denne uka ble det kjent hvordan regjeringa ønsker å endre arbeidsmiljøloven.

Målet er ifølge arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) å lage et mer fleksibelt arbeidsliv der det skal bli lettere for ungdom, personer med nedsatt arbeidsevne og andre som står utenfor arbeidsmarkedet å prøve seg på en arbeidsplass i en midlertidig ansettelse, som på lengre sikt kan bli en fast stilling.

Hovedtrekkene i forslaget som nå skal på høring er: mer pålagt overtid, lengre vakter, mer søndagsjobbing, lettere midlertidige ansettelser, og vikarer som kan få lavere lønn enn bedriftenes egne ansatte.

– Svekker tryggheten i norsk arbeidsliv

Regjeringa hevder endringene vil styrke de svakestes muligheter til å få jobb, mens kritikerne på sin side mener at det nettopp er de som vil tape på en oppmyking av arbeidsmiljøloven.

– Det er litt sånn skrivebordsmaner over det, for at de sier at de vet hva norske arbeidstakere trenger, men det som har vært felles i dag er at alle arbeidstakerorganisasjonene og de funksjonshemmedes organisasjoner vender tommelen ned for forslaget, sier Støre.

Ifølge Aps kommende partileder vil pålagt overtid, oppsigelser og flere vikarer svekke tryggheten og tilliten i det norske arbeidslivet.

– Summen av dette er å føre en usikkerhet og utsette arbeidstakere i en tid hvor vi opplever mer sosial dumping og kriminalitet. Det var en frisør som sa: «Dette er godt for arbeidsgiver, dårlig for arbeidstakere». Det mener jeg er ganske godt oppsummert, sier Støre.

– Dagens lov for trang

Statsminister Erna Solberg (H) står imidlertid på at forslaget både kommer arbeidsgiver og -takerne til gode.

– Dette er godt for både de som står utenfor arbeidslivet, de arbeidstakerne som opplever at dagens arbeidsmiljølov er for trang til måten de ønsker å arbeide på, og for konkurransedyktigheten og tryggheten til norske arbeidsplasser.

Solberg viser til et eksempel der to sykepleiere ønsker å bytte arbeidshelg for å gå i konfirmasjon, men hvor arbeidsmiljøloven ifølge Solberg forhindrer dem i dette.

Støre hevder det allerede finnes rom for å finne løsninger på slike tilfeller lokalt. Han trekker fram OECD-undersøkelser som viser at innføring av økt midlertidighet fører til at de som har fast arbeid går i retning av å bli mer midlertidig ansatt, og uten at nye arbeidstakere kommer inn i arbeidslivet.

Skal diskuteres de neste tre månedene

Regjeringas forslag skal nå ut på en tre måneders høringsrunde før den skal opp i Stortinget.

Venstre åpner for å sikre flertall for regjeringas endringer av arbeidsmiljøloven, mens den borgerlige regjeringas andre støtteparti, KrF, advarer mot en liberalisering av midlertidig ansettelser.

Solberg tror kritikken vil roe seg etter hvert som forslagene diskuteres under høringsrunden.

– Det er også mange alternativer av de forslagene vi har fremmet, men med vårt forslag så blir det slutt på at man bryter arbeidsmiljøloven bare fordi man gjør enkle tilpasninger for at det skal bli bedre, sier Solberg.

Hun peker også på at mange ansatte har etterspurt muligheten for å endre stivbente turnusregler, fordi de ønsker å arbeide på en litt annen måte.

– Det er mange i Ap og fagbevegelsen som mener vi lever like liv, men det gjør vi ikke. Vi jobber på ulike tidspunkt, og trenger en anne type fleksibilitet i vår hverdag etter åtte år med rødgrønn politikk, sier hun.

Kommentator Magnus Takvam reflekterer i Dagsnytt 18

NRKs kommentator Magnus Takvam sier kampen om arbeidsmiljøloven er en klassisk konflikt mellom høyre- og venstresiden i norsk politikk som nå har blusset opp igjen for alvor.

AKTUELT NÅ