Hopp til innhold

– Kan ikke uttrykke hvor glad jeg er

Justisdepartementet snur og kamptolken Faizullah Muradi får behandlet sin søknad om asyl i Norge.

Muradi

GLADMELDING: På hotellsengen tar Faizullah Muradi imot beskjeden om at asylsøknaden hans skal behandles i Norge. Det vakte store reaksjoner da Muradi forrige uke ble hentet av politi i Mandal og satt på et fly til Italia.

Foto: Privat

De afghanske tolkene, deriblant Faizullah Muradi (22), får behandlet sine søknader om asyl i Norge, etter at Justisdepartementet instruerer Utlendingsdirektoratet i saken, skriver departementet i en pressemelding.

– Dermed vil det bli gjort en vurdering av innholdet i Faizullah Muradi sin sak, opplyser kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange til NRK.

Justisdepartementet skriver at de vil instruere UDI om å realitetsbehandle saker hvor søknader fra lokalt ansatte i Afghanistan tidligere ville blitt behandlet etter Dublin-regelverket.

– Departementet vil sende instruks til UDI om å etablere ny praksis i disse sakene. Dette betyr at de som faller innenfor denne kategorien vil få sin sak vurdert i Norge, sier Anders Anundsen (Frp) i pressemeldingen.

– Jeg er veldig, veldig glad

Faizullah Muradi

Faizullah Muradi har vært i Italia i fem døgn etter at han ble sendt ut av Norge. Så langt er det ikke kjent om den 22-årige tolken får være i Norge under behandlingen av asylsøknaden.

Foto: Privat

– Dette er virkelig gode nyheter! Jeg klarer ikke å uttrykke hvor glad jeg er, utbryter Muradi til NRK fra Italia, kort tid etter at han får vite at saken hans skal behandles i Norge.

– Jeg vil takke alle som har støttet meg, og særlig veteranene som har jobbet for saken min, sier Muradi.

Muradi sier han er optimistisk med tanke på hva som blir utfallet av saken.

– Jeg er veldig optimistisk. Jeg skal tilbake til Norge hvor jeg virkelig hører hjemme, hvor jeg har brødrene mine, hvor jeg har mennesker som støtter meg, sier Muradi.

Så langt er det ikke kjent om den 22-årige tolken får være i Norge under behandlingen.

– Jeg gleder meg veldig til å komme hjem igjen, så fort som mulig, fortsetter han.

Refs for å ha brukt for lang tid

Det vakte store reaksjoner da Faizullah Muradi sist uke ble hentet av politi i Mandal og satt på et fly til Italia. Utkastelsen førte til et politisk rabalder, og onsdag ettermiddag beordret statsminister Erna Solberg (H) Justis- og beredskapsdepartementet til å gå inn i Muradis sak på nytt

Juristene i Justisdepartementet har de siste dagene jobbet på spreng for å finne ut på hvilken måte de skal utføre statsministerens ordre om en ny behandling av saken.

– Alle vet at han må komme til Norge. Departementet kunne like gjerne skjære igjennom og hente ham hit, slik at han kan være her når saken hans behandles, sa stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til NTB tidligere i dag.

Mandag kveld sier hun til NRK at hun mener departementets grep var helt riktig.

– Det skulle bare mangle. Det var på tide. Nå håper jeg at de sørger for at han får komme til Norge, og at vi sikrer beskyttelse for personer som har hjulpet norske styrker i kamp ute, sier Karin Andersen (SV) til NRK.

Andersen mener likevel det er grunn til å følge nøye med i tiden fremover.

– Jeg er glad for denne utviklingen, men jeg kommer ikke til å føle meg trygg før saken er løst, sier Andersen.

– Hent ham hjem igjen

Advokat Arild Humlen

Faizullah Muradis advokat Arild Humlen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Arild Humlen, Faizullah Muradis advokat, sier beslutningen om å behandle Muradis sak på nytt, ikke er uventet.

– Det har vært litt frem og tilbake når det gjelder hvilke måter man skal løse denne litt uheldige situasjonen på, men dette var det mest nærliggende. Det er bra at de velger instruksjonsmyndighet fremfor andre tilnærmingsmåter, det vil løse saken på en mye raskere og mer forutsigbar måte, sier Humlen til NRK.

– Jeg forutsetter at de enten henter ham tilbake til Norge eller foretar et intervju i Italia ganske umiddelbart. Å hente ham hjem igjen vil være det mest hensiktsmessige for alle parter, sier Humlen.

– Benyttet Dublin-regelverket

I 2012 opprettet den rødgrønne regjeringen en spesialordning for afghanere som hadde jobbet for Forsvaret, slik at de kunne søke om asyl i Norge etter hvert som norske styrker trekkes ut av landet.

Av de rundt 110 som søkte, fikk kun 21 av dem opphold i fjor. Samtlige var tolker.

Muradi reiste fra Afghanistan før ordningen ble innført, og har i mellomtiden oppholdt seg i Italia der han blant annet har vitnet mot menneskesmuglerne som fikk ham dit.

Ifølge UDI kom han dermed innunder den såkalte Dublin-ordningen som går ut på at søknaden i hovedsak skal behandles i det første landet asylsøkeren kommer til. Ordningen gjelder EU-landene, Island, Sveits, Liechtenstein og Norge.

Men ifølge advokat Arild Humlen, tok UDI feil da de benyttet Dublin-regelverket i denne saken. Humlen mener Muradis innsats for norske styrker i Afghanistan gjør at det helt klart eksisterer såkalt «særlige grunner» til at han burde fått sin sak behandlet her. Advokaten mener også at Muradis sak burde gått under spesialordningen fra 2012 selv om han forlot Afghanistan før reglene ble endret.

Afghanske Faizullah Muradi, som har vært kamptolk for norske styrker i hjemlandet, ble i natt hentet av politiet.

KASTET UT: – Etter min mening er dette en skam, sa én av politimennene som hentet 22-åringen fra en leilighet i Mandal sist uke.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger