Hopp til innhold

Bekrefter Kinas Nobelpris-krav til Norge

For første gang bekrefter kilder nær Kinas regjering det som kan være et hovedkrav fra Kina til Norge i den betente saken rundt Dalai Lamas norgesbesøk denne uken.

Kinas Institutt for Internasjonale studier, Cui Hongjian

Lederen for Kinas institutt for internasjonale studier, Cui Hongjian, bekrefter det som kan være et hovedkrav fra Kina til Norge. Den asiatiske stormakten ønsker en garanti fra den norske regjeringen om at de aldri vil gratulere en fremtidig kinesisk fredsprisvinner om vedkommende er en motstander av kinesiske myndigheter.

Foto: Bi Sheng / NRK

NRK får i dag bekreftet fra kilder nær Kinas øverste ledelse at Beijing ønsker seg konkrete løfter fra Norges politiske ledelse.

Kina ønsker en garanti fra den norske regjeringen om at de aldri vil gratulere en fremtidig kinesisk fredsprisvinner om vedkommende er en motstander av kinesiske myndigheter.

Dalai Lama

Dalai Lama kommer til Norge onsdag 7. mai og besøket varer i to dager.

Foto: ANGELA WEISS / Afp

Det sier professor Cui Hongjian ved Kinas institutt for internasjonale studier, som er en tenketank tett knyttet opp til det kinesiske regjeringsapparatet.

– Bra, men ikke godt nok

Cui Hongjian synes det er bra at stortingspresidenten og norske regjeringspolitikere avstår et møte med fredsprisvinner Dalai Lama når tibetanernes åndelige leder besøker Norge om noen få dager, men at det ikke er godt nok.

Han sier at den norske regjeringen må garantere at de aldri vil gratulere en fremtidig fredsprisvinner ifra Kina, eller applaudere en tildeling hvis prisvinneren er en kinesisk opposisjonell.

– Hvis ikke de kommer med et sånt løfte, er det vanskelig for Kina å tro at Norge mener alvor når de sier de vil bedre forholdet til Kina, sier Cui Hongjian til NRK.

Ønsker ikke spekulere

Utenriksdepartementet ønsker ikke å svare på om Norge har fått en slikt Nobel-krav fra Kina eller ikke.

–Jeg kjenner meg ikke igjen i det bildet som skapes og jeg synes ikke det er riktig å gå inn i den dialogen som vi har og det arbeidet vi gjør på embetsnivå for å reetablere en normal kontakt med Kina. Fordi ved å gå inn i dette arbeidet vil ikke hjelpe, snarere skade det, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Bård Glad Pedersen til NRK.

Skal ikke møte Dalai Lama

Kinas forhold til Norge har vært på frysepunktet siden 2010, da Nobelkomiteen i Oslo ga fredsprisen til den opposisjonelle kineseren Liu Xiaobo.

Tibetanernes åndelige leder Dalai Lamas planer om et besøk i Norge fra 7. til 9. mai har skapt ny spenning. Den tibetanske lederen er invitert til Norge 25 år etter at han mottok Nobels fredspris for sin ikkevoldelige kamp mot Kinas styre i Tibet.

Utenriksminister Børge Brende uttalte i slutten av april at ingen representanter for norske myndigheter vil møte Dalai Lama mens han er i Norge.

Hovedbegrunnelsen var den ekstraordinære situasjonen der det ikke er noen reell politisk kontakt mellom Norge og Kina.

Kina med knallharde krav til Norge

Fra før av kjenner NRK til at Kina har kommet med en rekke konkrete krav under hemmelige forhandlinger i Oslo.

Børge Brende med mobil

Brende har sagt til NRK at han ikke kjenner til noen «kravliste» fra kineserne.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

I de såkalte bakkanalene, der diplomater møtes, har kineserne etter det NRK har fått opplyst fremmet mellom ti og fjorten punkter de mener Norge må levere på før den politiske kontakten kan gjenopptas.

Møtene har funnet sted både hos UD og i den kinesiske ambassaden. Ifølge NRKs kilder har forhandlingene pågått siden noen måneder før regjeringsskiftet i fjor høst.

– Kjenner ikke til noen krav fra Kina

Flere av kravene skal være oppfylt allerede. Men NRK kjenner til at Kina også krever at Norge lover at Nobelkomiteen aldri igjen skal gi prisen til en kineser som åpent kritiserer regimets menneskerettighetsbrudd.

Brende har sagt til NRK at han ikke kjenner til noen «kravliste» fra kineserne, men under en spørretime la han ikke skjul på at situasjonen er prekær.

– Norge er i en unikt vanskelig situasjon når det gjelder forholdet til Kina. Jeg vet ikke om noe annet vestlig land som ikke har hatt politisk kontakt med Kina på fire år.

AKTUELT NÅ