Hopp til innhold

Norsk lege: – Måtte samarbeide med regimet for å slippe inn i Syria

For den norske legen Fridtjof Heyerdahl har et tett samarbeid med Syrias regime vært helt avgjørende for å komme innenfor det krigsherjede landets grenser.

Fridtjof Heyerdahl er en av Norges fremste eksperter på behandling av skader etter gassangrep.

Han har nylig kommet hjem etter turer til Syria og Libanon hvor han har vært for å medisinsk opplæring i hvordan man skal behandle ofre etter nervegass og andre kjemiske stridsmidler.

– Jeg dro ned i regi av Verdens helseorganisasjon (WHO) for å lære opp FN-ansatte. For at jeg skulle få slippe inn i Syria, krevde landets helsedepartement at jeg skulle gi deres leger den samme opplæringen, sier Heyerdahl til NRK.

– Vi gikk med på det på betingelse av at det ikke var snakk om militært personell, sier Heyerdahl.

– Følte meg som en brikke i et større spill

På et kontor på Ullevål sykehus i Oslo, viser Heyerdahl frem sine private bilder fra sine besøk i Syria og Libanon.

Et av bildene viser en anspent Heyerdahl sitte ved siden av en mann som også er nokså stram i maska. Mannen heter Saad al-Nayef og er Syrias helseminister.

– Det ligger en viss spenning i å være i Damaskus og fortelle helseministeren om konsekvensene ved bruk av nervegasser. Det gir en underlig følelse å være i en slik situasjon, sier Heyerdahl.

– Han virket genuint opptatt av å bygge medisinsk beredskap, men hans iver etter å være tilstede kan også være farget av et ønske om hvordan dette vises utad, sier Heyerdahl om al-Nayef.

– Han ville kanskje vise omverden og syrere at regjeringen spiller på lag med verdenssamfunnet, ved å invitere inn FN og WHO, undrer den norske legen.

Etter ønske fra al-Nayef gav Heyerdahl også en innføring til den syriske pressen om effektene ved nervegass. Det ble ikke lagt noen føringer fra det syriske regjeringen om hva Heyerdahl fikk lov til å uttale seg om.

– Jeg fikk lov til å si det jeg ville, men jeg vet selvsagt ikke hva som ble publisert til slutt. Pressen var først og fremst interessert i å få frem at myndighetene samarbeidet med WHO og FN. Jeg innser at vi ofte blir brukt som brikker i et større spill, sier Heyerdahl.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

For den norske legen og eksperten på skader etter gassangrep, Fridtjof Heyerdahl, har et tett samarbeid med regimes omstridte president Bashar Al-Assad vært helt avgjørende for å komme innenfor det krigsherjede landets grenser.

VIDEO: Dagsrevy-reportasjen om Fridtjof Heyerdahl

Diskuterte ikke skyldspørsmål

Under sitt besøk i Syria unngikk den norske legen å snakke om politikk. Selv om han slo fast i foredraget at det hadde blitt brukt nervegass i angrep mot den syriske befolkningen, noe som FN-rapporten også bekrefter.

– Jeg diskuterte aldri med helseministeren eller andre høytstående embedsmenn om hvem som kunne stå bak nervegassangrepene. Det ville ha ødelagt for samarbeidsmuligheten til å bygge opp beredskapen i landet, sier Heyerdahl.

Etter råd fra WHO og FN, valgte han også å ikke vise videoer eller bilder av ofre for kjemiske våpenangrepene i Damaskus.

– Foredraget ble holdt i samme by som angrepene. Det var ingen måte å vite om noen i forsamlingen ville gjenkjenne noen av ofrene som sine venner eller slektninger. Jeg snakket fritt om innholdet i videoene og beskrev i detalj alle symptomer og behandlingsmåten, sier Heyerdahl.

Daglige eksplosjoner

I løpet av de to ukene Fridtjof Heyerdahl var i Damaskus, fikk han opplevde en brøkdel av den tøffe hverdagen i Syria.

– Det var mange eksplosjoner daglig. Vi fikk stadig mailer fra FNs sikkerhetsservice med informasjon om hvor det hadde landet granater i området i løpet av de siste timene.

– En av granatene som gikk av i nabolaget, drepte to små gutter, en mor og en annen mann. En annen granat landet på taket i et av byggene i nærheten av våre kontorer, forteller Heyerdahl og viser bilder av røyk som stiger opp fra flere bygninger i nabolaget.

– Medarbeidere fra FN og WHO, som hadde vært i Syria lenge, venner seg kanskje til det. Jeg som kun hadde vært der i et par uker, skvetter selvsagt når sånt skjer, forteller legen.

Opplæring i Beirut

Heyerdahl ble spurt om å dra tilbake til Syria for å fortsette opplæringen i februar, men han valgte å takke nei av hensyn til familien.

– Jeg har små barn, så jeg valgte heller å tilby min hjelp utenfra. Det ble dermed bestemt at en gruppe med syriske leger skulle komme til Libanon, hvor vi leide et treningssenter i Beirut, forteller Heyerdahl.

Her jobbet han sammen med en tysker og brite, i tillegg til instruktørene fra Beirut. Legene fikk opplæring i hvordan man skal rense og behandle pasienter, hvordan man skal beskytte seg selv og jobbe i verneutstyr.

Gjennom sine besøk til Syria og Libanon fikk Heyerdahl møtt flere syriske leger som hadde behandlet pasienter som var utsatt for nerveangrep.

– Denne krisen gjennomsyrer hele samfunnet. Alle syrer kjenner noen som er påvirket av denne katastrofen. Store deler av sivilbefolkningen sitter midt mellom flere krigende parter. De deler kanskje ikke sympati med noen av gruppene, men det er de som må tåle konsekvensene, sier Heyerdahl.

Heyerdahl er en av de beste i sitt felt

VIDEO: Dag Jacobsen, avdelingsleder ved Akuttmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus forteller hvordan det var å sende ned en av sine ansatte til Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt