Hopp til innhold

Norsk skip leter etter det savnede flyet

Norges Rederiforbund bekrefter til NRK at et norsk skip deltar i søket etter det savnede flyet fra Malaysia. Skipet blir det første på funnstedet, hvor mulige vrakrester av flyet kan være funnet.

Det norske skipet Höegh St. Petersburg deltar i søk etter savnet fly fra Malaysia

NORSK HJELP: Det norske skipet Höegh St. Petersburg bistår i søket etter det som kan være vrakrester fra det savnede flyet fra Malaysia.

– Jeg kan bekrefte at ett av våre skip skal delta i søket. Det var egentlig på et annet oppdrag, men ble tilbakekalt for å delta i søket. Vi fikk beskjed om at det er det skipet som er nærmest gjenstandene som er funnet, sier pressekontakt i Norges Rederiforbund Tove Iversen til NRK.

Det norske skipet «Höegh St. Petersburg» blir det første skipet som ankommer funnstedet, ifølge Iversen. Les mer om skipet her.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Ble omdirigert

Tidligere i dag bekreftet australske myndigheter at de hadde funnet to gjenstander som kan være vrakrester fra det savnede flyet fra Malaysia.

Flyet har vært savnet siden 8. mars og hadde 239 passasjerer om bord. Det har vært mange teorier og spekulasjoner om hvor det befinner seg og hvordan det forsvant.

Les også: Har funnet mulige flydeler utenfor Australia

Les også: – De pårørende er like frustrerte

Les også: Passasjerfly med 239 om bord savnet

Vrakrester etter det savnede flyet fra Malaysia kan være funnet

LETER HER: Det som kan være vrakrester fra det savnede flyet ble sett på satellittbilder utenfor vestkysten av Australia.

Foto: Google maps

«Höegh St. Petersburg» var opprinnelig på et annet oppdrag på vei til Australia for å frakte biler fra Sør-Afrika. Australske myndigheter anmodet at de omdirigerte kursen, noe skipet gikk med på.

– Australske myndigheter har bedt skipet følge en spesifikk rute. Det vi har mulighet til er å søke med radar og øyne. Det siste er nok det mest effektive. Radaren vil ikke ha mulighet for å fange opp mindre objekter, sier mediekontakt i Höegh Christian Dahll til NRK og legger til:

– Det begynner å bli mørkt, og sjansen for å se noe minker.

Været i området er heller ikke søkevennlig, opplyser australske myndigheter.

Les alt om det savnede flyet her.

Dette er andre gangen siden 18. mars at Höeghs NIS-registrerte bilskip er blitt omdirigert for å delta i søk etter det savnede flyet utenfor vestkysten av Australia.

– Mannskapene om bord er kjent med denne typen situasjoner. I 2006 evakuerte mannskapene, med et samme type skip, 1100 vestlige borere fra Libanon. Höegh stiller opp med de mannskapene de har. På det aktuelle skipet er det 25 personer, sier avdelingsdirektør for beredskap i Norges Rederiforbund Håkon Svane til NRK.

«Höegh St. Petersburg» har ifølge Svane plass til 5–6000 biler, han forsikrer at det er godt med plass på skipet. Den ene av de to gjenstanden som ble sett på satellittbilder av australske myndigheter er 24 meter lang.

– Det er store dekk og god plass til store ting og mange folk, i den grad det skulle bli behov for det.

Søker på fire timer

Det aktuelle søkeområdet er cirka 60 nautiske mil langt og befinner seg cirka 2260 kilometer sørvest for Perth.

– Det norske skipet holder anslagsvis en fart på 16–17 knop. Med den farten vil ett søk ta rundt fire timer. Det kan bli aktuelt med flere søk og hvert søk kan også ta lengre tid, opplyser Iversen til NRK.

Det er Australias redningstjeneste Rescue Coordination Centre som leder denne delen av søket.

Det pågår nå en omfattende leteaksjon i Indiahavet etter at australske myndigheter skal ha funnet det de mener kan være vrakrester etter det savnede flyet.

Det er flere land som har satt inn store ressurser. Det er mange fly, skip og helikoptre som deltar i søket, opplyser myndigheter i Malaysia på en pressekonferanse.

Multinasjonalt samarbeid

Totalt er det rundt 25 nasjoner som bidrar i letingen.

– Totalt deltar 25 skip, 18 fly og seks helikoptre i søket. Det er mange nasjoner som deltar og vi er takknemlig for all hjelp i denne situasjonen, sier Malaysias transportminister Hishammuddin Hussein på pressekonferansen.

Hussein kaller altså funnet av de to gjenstandene i Indiahavet «et troverdig spor», men så lenge det ikke er bekreftet hvor gjenstandene kommer fra, ønsker han heller ikke å gi falske forhåpninger overfor de pårørende i saken.

– Vi kommer til å lete så lenge det er håp om å finne noe, men vi kan ikke garantere noe.

Malaysias transportminister sier at myndighetene ivaretar de pårørendes interesser.

– Vi kommer til å varsle dem før andre blir orientert når det eventuelt blir bekreftet funn, sier Hussein.

Hussein sier avslutningsvis at informasjon som de neste timene blir samlet inn fra fly og fartøy i søkeområdet må bearbeides og bekreftes gjennom natten (i kveld norsk tid) før man kan vite noe mer om gjenstandene tilhører det savnede flyet eller ikke.

Mulig funn av vrakdeler utenfor Australia