Hopp til innhold
EOS

PST frikjent i Høibø-saken

Oppsummert

Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene leverte i dag sin rapport der PST blir frikjent. Christian Høibø fortalte i Brennpunkt-programmet "Infiltratøren" i fjor hvordan han hadde jobbet som informant for sikkerhetstjenesten.

  • – Påstand mot påstand

    – Her står påstand mot påstand, men vi har ikke gjennom vår kontroll funnet spor av at listene er brukt til å registrere enkeltpersoner, sier EOS-leder Eldbjørg Løwer etter å ha overlevert rapporten hvor PST blir frikjent for anklagene fra Christian Høibø.

  • – Har ikke funnet noe galt

    – Vi tror ikke på noe annet enn det vi finner. Og vi har ikke funnet noe, sier EOS-leder Eldbjørg Løwer på spørsmål om hvorfor de har valgt å tro på PST. EOS sin rapport frikjente PST for anklagelsene fra tidligere infiltratør Christian Høibø.

  • – Bør få tydeligere retningslinjer

    Eldbjørg Løwer, leder i EOS-utvalget, har overlevert rapport til stortinget. – Vi har kommer til to konklusjoner. Vi finner ikke at det er registrert enkeltpersoner i PSTs arkiver. Vi mener at PST bør få tydeligere retningslinjer for hvordan de fører kilder, sier Løwer til pressen.

EOS
Politiets sikkerhetstjeneste har ikke drevet politisk overvåking. Det har Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene kommet fram til. 
Informanten Christian Høibø ble brukt som kilde inn i flere ytterliggående miljøer på venstre- og høyresiden. Han ga blant annet politiet informasjon i forkant av demonstrasjoner. Høibø mener PST underslår informasjon.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no