Hopp til innhold

– Det blir beinhard jobbing i mange år

På Handelshøyskolen BI er det rekordmange eiendomsmeglerstudenter. Det vil bli rift om jobbene og studentene er innstilte på beinhard jobbing når de er ferdigutdannet.

Eiendomsmeglerstudenter

Eiendomsmeglerstudentene Aleksander Wærenskjold, Lise Tatio, Guri Leinæs og Malin Bitten Hansen utdanner seg til et tøft arbeidsmarked. Men studentene er optimistiske og tror de vil få drømmejobben etter endt utdanning.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Vi håper selvsagt at markedet stabiliserer seg, og at det blir lett å få jobb når vi er ferdige, sier Lise Tapio.

Tapios kull er rekordstort, sammen med henne begynte 670 studenter på første året på Bachelor-studiet i august i fjor.

Dårlig timing

Aldri før har det vært så mange eiendomsmeglere under utdanning. Bare på Handelshøyskolen BI studerer totalt 1500 unge dette faget.

Omtrent samtidig som studentene strømmet til høyskolen, kom de første tegnene på at boligprisene falt. Timingen med studievalget kunne vært bedre, med andre ord.

Nedgangen i eiendomsmarkedet har fortsatt i hele høst. Boligprisene har ikke sunket så mye siden finanskrisen. Siden prisene nådde en topp i mai i fjor, falt boligprisene med 5,3 prosent i 2013.

Les også: Nerver utløste boligfallet

Men ferske tall viser nå at boligprisene har flatet ut, og at prisfallet kanskje har stoppet opp.

Likevel bruker meglerne lenger tid enn før på å selge boligene. Det tar i snitt 50 dager å selge en eiendom nå, 12 dager lenger enn på samme tid ifjor.

Lite boligsalg

Med fallende priser har både boligselgere og boligkjøpere sitter på gjerdet. Eiendomsannonsene hoper seg opp hos Finn.no. Det er dessuten blitt vanskeligere å få boliglån hos bankene.

Dette slår direkte ut på boligsalget, og omsetningen av nye boliger har stupt til et rekordlavt nivå. Det er færre boligobjekter å selge for stadig flere meglere, samtidig som de bruker mer tid på å selge hvert enkelt objekt.

Les også: Slik rammer nedturen i byggebransjen økonomien

Les også: Kult at boligprisene faller

Da studentene søkte seg til BI for et år siden, så virkeligheten annerledes ut. Da hadde prisene steget uavbrutt de siste årene og fremtidsutsiktene var gode.

Det svinger i bransjen

En eiendomsmegler tjener i snitt 600.000 i året, men i storbyene er det mange som kommer opp i millioninntekt. Nå er ikke utsiktene til fete inntekter lenger så gode.

– Men slik er jo denne bransjen. Det går opp og ned og vi er mer utsatte for konjunkturer enn folk i andre type jobber, sier Guri Leinæs som er avgangsstudent og snart er ferdig med tre års eiendomsmeglerstudier.

Les også: Slik har boligprisene løpt fra lønningene

Kreative salgstriks

NRK møter BI-studentene da de har pause i forelesningen i markedsføring. Kreative salgstriks og nyskapende markedsføring må til når markedet er tregt forteller professor Gorm Kunøe.

Professor og studenter

Kreative salgstriks og offensiv markedsføring må til når markedet er tregt, forteller professor Gorm Kunøe studentene.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Både lærer og studenter er spente på dagens statistikk. De mener signalene fra bransjen er mer positive nå enn før jul.Og de har rett.Prisfallet har stabilisert seg.

– Om ikke markedet akkurat har løsnet nå, så virker det som om flere går på visning i hvert fall. Det er en god start, sier Kunøe.

– Jobben til disse studentene vil bli å få folk til å komme på visning, fortsetter han.

– Du er ikke redd for at BI utdanner unge til arbeidsledighet?

– Nei, de er unge, sultne og flinke. Klart de får jobb, sier professoren

Tøff hverdag for de ferske

Men ikke alle er like optimistiske.

I tillegg til de 1500 som utdannes til eiendomsmeglere på Handeslhøyskolen BI, får 200 andre samme type utdanning på andre høyskoler. Det er mange i en liten bransje. Det finnes omtrent 4000 personer som lever av eiendomssalg, rundt 2600 er godkjente eiendomsmeglere, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund.

I et sviktende marked, blir det færre oppdrag og mindre inntekter å konkurrere om for stadig flere meglere.

– De unge som utdanner seg nå, må være forberedt på en tøff hverdag. Det blir hard konkurranse både om jobbene i eiendomsmeglerforetakene og om oppdragene, sier Svein Strømnes, informasjonssjef i Eiendomsmeglerforbundet.

De fleste eiendomsmeglere lever av provisjonsinntekt av salget, grunnlønnen utgjør ofte ikke mer enn 20 prosent av lønnen.

– Det blir fort veldig lav timebetaling, fordi hvert salg tar lang tid, legger han til.

Strømnes er også spent på de første tallene fra Eiendomsforetakenes forening som kommer i dag. Det store spørsmålet er om nedgangen har stoppet opp.

Studentene er online

På Handelshøyskolen BI følger studentene med på nettavisene når tallene blir lagt frem i dag. Januar er tradisjonelt en god måned for boligsalg og prisene peker som regel oppover.

Hvilken retning tallene peker, betyr mye for studentenes jobb-fremtid. Nå viste de første tallene for 2014 en utflatning av prisene, og ingen tror lenger på at vi står overfor et nytt boligkrakk.

Likevel tyder mye på at markedet fortsatt er tregt. Mange eksperter spår at 2014 vil bli et utfordrende år for dem som skal selge bolig, og at prisene vil fortsette å falle i 2014.

Skrekken for studentene er å ikke finne jobb. Studentene trenger to års praksis etter studiene før de kan kalle seg eiendomsmegler. Før det arbeider de som meglerassistenter og kan ikke være ansvarlige for salgsoppdrag

Guri Leinæs studerer på tredje året på bachelorstudiet og skal ut i jobb til sommeren:

– Vi som kommer ut nå må selvsagt stå på, men det vil ikke bli noe problem.

Tredjeårsstudentene regner med flere år med knallhard arbeid, og både Wærenskjold og Leinæs har trainee-jobber nå, og har sikret seg jobb til høsten.

– Det blir mye jobb og lite fritid noen år, sier de.

Hvorfor drømmer de om å bli eiendomsmeglere når markedet er så tøft?

– Det er friheten som høres herlig ut. Du er din egen sjef, sier flere i kor.

AKTUELT NÅ