Hopp til innhold

Siktet for grov korrupsjon – minst 10 millioner kroner

Fire menn er siktet for å ha sikret seg mange millioner kroner på ulovlig vis, tre av dem ansatte i industrifirmaet RHI. Økokrim mener de har svindlet til seg minst 10 millioner kroner.

Herøya Industripark Porsgrunn

Tre ansatte ved magnesiumprodusenten RHI, som ligger i Herøya industripark, er siktet for grov korrupsjon, pålydende mange millioner kroner. Den fjerde siktede jobber i et annet selskap.

Foto: NRK

Fire menn, to fra Telemark og to fra Vestfold, ble fredag ettermiddag fremstilt for varetektsfengsling i Nedre Telemark tingrett. De er siktet for å ha sikret seg store beløp på ulovlig vis. Det var avisen Varden som først meldte om nyheten fredag formiddag.

Anne Maria Haarr

Politiet fikk tillatelse til ransaking på tirsdag. I dag ber vi om varetektsfengsling, forteller Anne Maria Haarr. Hun er leder av politiets økokrimteam i Telemark.

Foto: Knut- Øyvind Hagen

Tre av de siktede er ansatte eller tidligere ansatte i bedriften RHI, som driver med magnesiumproduksjon på Herøya industripark. Den fjerde er ansatt i et annet selskap, som gjorde forretninger sammen med RHI.

– De fire blir fremstilt for varetektsfengsling nå i ettermiddag, sier lederen av telemarkpolitiets økokrimteam, Anne Maria Haarr, til NRK.

– Minst 10 millioner

Det skal være snakk om et betydelig millionbeløp, som mennene skal ha underslått.

– Vi har grunn til å anslå at det er snakk om beløp i størrelsesorden ti millioner kroner, sier Haarr.

For å unngå bevisforspillelse ble de fire fremstilt for varetekt i fire forskjellige møter fredag. Aktoratet la ned påstand om fire ukers varetektsfangsling, hvorav to med brev- og besøksforbud.

Rettens bestemmelse blir klar fredag kveld eller lørdag formiddag.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Korrupsjon RHI

I Nedre Telemark tingrett var det fire fengslingsmøter fredag ettermiddag, i saken om grov korrupsjon tilknyttet selskapet RHI. Her er bilde fra rettssalen, med lederen av Telemark-politiets økokrimteam, Anne Maria Haarr og tingrettsdommer Gustav Søvde.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

I strid med retningslinjer

Mennene skal være i alderen mellom 35 og tidlig i 60-årene.

Haarr påpeker at hun av hensyn til etterforskning ikke kan gå for nær inn på hvordan korrupsjonen har foregått.

– Men det har skjedd forretnings- og transportvirksomhet i strid både med interne retningslinjer i RHI, og med hva eierne i Østerrike har visst om.

Ransaket tirsdag

Etterforskningen er foreløpig i en tidlig fase.

– Vi fikk inn anmeldelsen for ikke lenge siden og ba om rettens beslutning om ransakelse på mandag, på tirsdag fikk vi beslutningen hvor de ga oss tillatelse til ransakelse på de involvertes forskjellige adresser.

Under: Hør intervju med Anne Maria Haarr i Økokrim

Hør politiadvokat Anne Maria Haarr