Hopp til innhold

Se hvor mye lenger unna veien endte fra Navarsetes eiendom

Den røde linja viser tunnelen E 16 ble lagt gjennom, etter at Navarsete hadde snakket med Bård Vegar Solhjell. Opprinnelig ville Statens vegvesen ha veien langs den gule linja uten tunneler, rundt 150 meter fra grensa til gården til Navarsetes ektemann.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Navarsete og E16 i Lærdalen IKKE PUBLISER» i nytt vindu

Se ytterligere forklaring til kartet i faktaboksen til høyre.

Tirsdag kunne NRK melde at miljøvernminister Bård Vegar Solhjell en uke før regjeringsskiftet i oktober i fjor trosset Statens Vegvesens anbefaling, og bestemte at deler av E 16 gjennom Lærdal skulle legges i tunnel.

Dette gjorde Solhjell etter at blant andre regjeringskollega Liv Signe Navarsete tok direkte kontakt med ham om saken. Kartet øverst i denne artikkelen viser at forslaget fra Statens vegvesen bare ville gått 127 meter unna eiendomsgrensen rundt gården til Navarsetes ektemann, Lars Petter Nesse.

Beregningene viser at alternativet Solhjell endte opp med vil koste 400 millioner kroner mer enn forslaget Statens vegvesen opprinnelig ønsket.

Saksbehandler i Statens vegvesen, Gunnar Søderholm, sier at deres ønske om å legge veien åpent i dagen, uten tunnel, var basert på en omfattende kommunedelplan.

– Vi ville ikke ha noe tunnelalternativ, vi gikk for vei i dagen hele veien. Det var et resultat av den omfattende kommunedelplanen, som viste at det ikke ville bli så store konsekvenser av en vei i dagen, sier Søderholm til NRK.

Forslag gikk over ektemannens tomt

Søderholm forklarer også at et av de opprinnelige forslagene som ble forkastet skjærer over gården til Liv Signe Navarsetes ektemann, Lars Petter Nesse.

– B2 (trasévalget som går over gården til Nesse) var et av alternativene vi vurderte, bekrefter Søderholm.

Søderholm forklarer at man fikk en uttalelse fra Fylkesmannen, som fremmet en motsigelse mot trasévalget som går over gården til Nesse.

– Da tok vi i samråd motsetningene til følge, og innså at det alternativet ikke var aktuelt.

Søderholm forklarer at dette skjedde allerede i september 2011, da kommunedelplanen ble lagt ut til høring.

– B2 var et av flere alternativer vi hadde i det området. Når vi fikk det svaret fra Fylkesmannen, ble vi enige med Lærdal kommune om at alternativet utgikk, sier Søderholm.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Navarsetes hus

NAVARSETES HUS: Etter at Liv Signe Navarsete snakket med Bård Vegar Solhjell ble det bestemt at den traseen for E16 blir lagt i tunnel, og dermed lenger bort fra hennes eget hjemsted i Lærdal kommune.

Foto: Eva Marie Felde / NRK

– Helt vanlig behandling

Søderholm sier Statens vegvesen etter hvert ble kjent med at saken hadde vært i Samferdselsdepartementet, som mente en kort tunnelløsning var best. Deretter gikk saken videre til Bård Vegar Solhjell i Miljøverndepartementet, som altså gikk for lang tunnel.

Dette var også i tråd med ønsket fra Lærdal kommune. Ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim (Sp), sier til NRK at han mener prosessen rundt valget av ny E16 har vært ryddig.

Heller ikke Søderholm vil kritisere prosessen.

– Dette var er en helt vanlig behandling av en formell planprosess, sier saksbehandleren.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Liv Signe Navarsete avviser at hun har opptrådt feil ved å ta en telefon til en regjeringskollega for å kjempe for tunnell i hjembygda. Ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim, kan ikke forstå det hvis Stortingets kontroll- og konstitusjonkomité finner noe som har blitt gjort feil i saken.

VIDEO: Ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim, sier til NRK at han ikke kan forstå det hvis Stortingets kontroll- og konstitusjonkomité finner at noen har blitt gjort noe feil i trasésaken.

– Ikke berørt av veien

Liv Signe Navarsete har tidligere sagt til NRK at hun ikke er berørt av veien.

– Men om jeg hadde stått på hardt for å få tunnelen, så hadde det vært helt legalt. Jeg er ikke part i saken og er dermed ugild, sa Navarsete til NRK da saken ble kjent tirsdag.

Onsdag sier Navarsete til NRK at det er irrelevant om veien skulle gå 127 meter fra eiendomsgrensen til gården hun bor på, fordi man uansett ikke har vært plaget av støy.

– Hvis jeg var berørt av saken, altså hvis veien gikk på vår eiendom i det alternativet som lå til behandling i Miljøverndepartementet, ville jeg ikke tatt den telefonen, sier Navarsete onsdag kveld.

Hennes ektemann, Lars Petter Nesse, som sitter i kommunestyret i Lærdal, erklærte seg imidlertid inhabil da saken skulle behandles.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Liv Signe Navarsete

Partileder i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, har fått både kritikk og støtte etter at telefonsamtalen til Solhjell ble kjent tirsdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Bør vurdere behandling

Michael Tetzschner (Høyre), som nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, sier til NRK at det må vurderes om saken skal tas opp til behandling.

– Først og fremst på grunn av den uformelle og kameratslige henvendelsen som skjer i en sak der det er snakk om å sløse bort så mye av fellesskapets penger. Til det ligger at saken behandles i et annet departement enn det Navarsete var statsråd for, sier nestleder Tetzchner.

Det samme gjør kontroll – og konstitusjonsmedlemmene Abid Raja (V), Kenneth Svendsen (Frp), Erik Skutle (H) og Rasmus Hansson (MDG).

Komiteens leder, Martin Kolberg (Ap) og Erik Skutle (KrF) sier på sin side til NRK at de mener saken er en ikke-sak.