Hopp til innhold
Pansret FN-kjøretøy i Juba i Sør-Sudan
Foto: Jason Patinkin / Ap

Sør-Sudan

Oppsummert

Sør-Sudan er preget av uro og konflikt på grunn av flere års borgerkrig. Ifølge FN forekommer det ofte seksuell vold, sult og brudd på menneskerettighetene i landet. I høst pågår det fredssamtaler mellom regjeringen og opprørsledere.

  • 24 drepne i landsbyangrep i Sør-Sudan

    Minst 24 menneske blei drepne då to bandar med kvegtjuvar angreip to landsbyar i Sør-Sudan måndag, ifølge lokale myndigheiter. Det melder NTB.

    Tjuvane angreip først landsbyen Walgak i delstaten Jonglei, opplyser leiren av landsbyen, Gatluak Lam, til nyheitsbyrået DPA.

    – Dei drap ti sivile og tre politimenn og stal rundt 300 storfe. Fem sivile blei i tillegg skotne, seier Lam.

  • 39 drept i sammenstøt mellom kvegdrivere i Sør-Sudan

    39 mennesker ble drept og titalls ble skadd da det brøt ut vold mellom rivaliserende grupper av kvegdrivere i Sør-Sudan.

    Sammenstøtene resulterte i 19 dødsfall blant gjetere fra delstaten Warrap nordvest i landet, sier delstatens informasjonsminister William Wol Mayom.

    En talsperson for politiet i nabostaten Lakes State, Elijah Mabor Makuac, sier at ytterligere 20 personer ble drept i kampene.

    (NTB)

  • 38 drept i sammenstøt i Sør-Sudan

    Minst 38 mennesker er drept og 52 har fått skuddskader i kamper mellom gjetere og beboere i et våtmarksområde i Sør-Sudan, opplyser tjenestemenn.

    Kampene brøt ut onsdag, og torsdag var situasjonen fortsatt spent, med meldinger om mindre sammenstøt og frykt for hevnangrep.

    (NTB)

  • Over 50 drept i omstridt område mellom Sudan og Sør-Sudan

    Minst 54 mennesker, deriblant kvinner, barn og to FN-soldater, er drept i et omstridt grenseområde som både Sør-Sudan og Sudan gjør hevd på.

    Regionen Abyei er et oljerikt område som Sør-Sudan og Sudan styrer i fellesskap. Volden er den verste i området siden 2021.

    Angrepene ble utført av væpnede unge menn fra naboregionen Warrap i Sør-Sudan, opplyser informasjonsminister Bulis Koch i Abyei mandag. Han sier at 52 lokale innbyggere er drept og at 64 er såret. Han sier også at angrepene skapte frykt og panikk, og at myndighetene derfor har innført portforbud.

    I tillegg er to soldater fra FNs fredsbevarende styrker i Abyei (UNISFA) fra henholdsvis Ghana og Pakistan drept, opplyser FN-styrken selv. (NTB)

  • Minst 30 mennesker er drept i grenseområder mellom Sudan og Sør-Sudan

    Over 30 mennesker er blitt drept og 20 såret i stammetrefninger i grenseregionen Abyei mellom Sudan og Sør-Sudan, melder lokale myndigheter.

    – Vi har 31 drepte sivile og én uidentifisert soldat fra de fredsbevarende styrker, sier regionens informasjonsminister Boulis Kuoch til DPA over telefon.

    Han sier at flere væpnede ungdommer angrep landsbyer i området i morgentimene søndag. Abyei ligger i grensetraktene mellom Sudan og Sør-Sudan. Begge land har gjort krav på denne regionen siden Sør-Sudan ble uavhengig i 2011.

    Abyei er rik på oljeressurser, og kampen om disse potensielle rikdommene blusser opp jevnlig mellom ulike stammer. Det er særlig bevæpnede ungdomsgjenger som barker sammen.

    Sikkerhetsrådet i FN godkjente opprettelsen av en fredsbevarende styrke (UNISFA) i juni 2011 for å få slutt på voldsbølgen.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no