Hopp til innhold

Nordmenn venter tøffere tider

Det er særlig tiltroen til landets økonomi som nå har fått seg en knekk, viser Forventningsbarometeret.

Idar Kreutzer

Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge sier til NRK at man må tilbake til finanskrisen for å finne lignende svekkelse av framtidsoptimismen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Nå viser forventningsbarometeret en fallende tendens. Det betyr at nordmenn ser mindre optimistisk på fremtiden nå enn de faktisk har gjort på en stund, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge, som utarbeider undersøkelsen sammen med TNS Gallup (se fakta).

Man må faktisk tilbake til finanskrisen for å finne lignende nedgang i framtidstroen.

– Det vi tror dette henger sammen med er at vi nå har opplevd noen måneder etter hverandre med økt arbeidsledighet. Vi ser også at boligmarkedet har vist til dels en fallende tendens, forklarer Kreutzer.

– Frykt i befolkningen

I går ble det kjent at norske bedriftsledere spår en bråstopp i norsk økonomi. Bedriftene svarer i en NHO-undersøkelse at 2014 blir det svakeste året for norsk økonomi siden finanskrisen.

Det er liten tvil om at det nå går mot tøffere tider, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen, etter å ha tatt en titt på Forventningsbarometeret.

Sjefsøkonom Jan Andreassen i Terra

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen kaller det som venter oss for «en lysegrå hverdag».

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Det denne målingen viser, og mange andre tall i tiden forteller oss, er at vi går mot en lysegrå hverdag. De beste vekstårene er bak oss, i hvert fall for husholdningenes del, sier Andreassen.

– Vi ser det butter på boligmarkedet, hyttemarkedet er ganske frossent mange steder, og det er et fallende antall ledige stillinger. Folk frykter at det skal gå ganske ille, utdyper han.

Rekordhøy sparevilje

Norske bedrifter sier i NHO-undersøkelsen at de frykter arbeidsledigheten kommer til å stige.

Forventningsbarometeret viser at norske forbrukere vil forberede seg på tøffere dager.

– Sparetilbøyligheten i denne målingen er den høyeste vi har målt siden 1994, så det ser ut til at den norske forbrukeren setter tæring etter næring og føler seg godt forberedt. Folk føler seg robuste med tanke på en tilstramning i landets økonomi, sier Kreutzer.

– Dette kan vel gå ut over forbruket?

– Vi spør også om det. Vi ser at folk i mindre grad ønsker å gjøre store innkjøp. Bolig holder seg relativt stabilt, mens hyttemarkedet faller. Av forbruksgoder som faller mest er reise. Det er en markert nedgang i folks reisetilbøylighet hvis vi ser på denne målingen, svarer Kreutzer.

Slik måles Forventningsbarometeret:

Forventningsbarometeret består av 5 spørsmål:

  1. Vil du si at økonomien i din husstand er bedre eller dårligere enn for et år siden eller er det ingen forskjell?
  2. Tror du at økonomien i din husstand vil komme til å bli bedre eller dårligere om ett år eller vil det ikke bli noen forskjell?
  3. Dersom vi ser på den økonomiske situasjonen for hele Norge, vil du si at økonomien i landet generelt er bedre eller dårligere enn for et år siden eller er det ingen forskjell?
  4. Tror du at den økonomiske situasjonen i Norge kommer til å bli bedre eller dårligere om ett år eller vil det ikke bli noen forskjell?
  5. Tror du at det nå er et godt tidspunkt for befolkningen generelt å kjøpe større husholdningsartikler eller tror du at det er et dårlig tidspunkt?

Forventningsbarometeret 2012/2013

 

4. kvartal 2012

1. kvartal 2013

2. kvartal 2013

3. kvartal 2013

4. kvartal 2013

Forventningsbarometer

26,9

26,2

23,1

20,4

17,6

Landets økonomi siste år

30,6

33,9

26,0

23,9

16,6

Landets økonomi neste år

11,5

12,5

8,0

1,7

- 7,8

Større anskaffelser

23,9

40,4

33,4

30,4

16,1

Egen økonomi siste år

27,3

23,2

20,3

26,6

23,0

Egen økonomi neste år

27,8

27,9

27,5

28,1

26,5

Indikatoren viser differansen mellom optimistiske og pessimistiske svar. Hovedindikatoren (forventningsbarometeret) regnes ut ved at differansene mellom optimistiske og pessimistiske svar summeres og deles på antall spørsmål.

Hovedindikatoren justeres for trend- og sesong etter anbefalinger fra Norges Bank og sentrale aktører i det norske finansmarkedet.