Hopp til innhold
bistand
Foto: Ben Curtis / AP

Norsk bistand

Oppsummert

Støre-regjeringen reduserer bistandsbudsjettet for 2022 med 750 millioner kroner sammenlignet med forslaget fra den avgåtte Solberg-regjeringen.

  • Strømmestiftelsen får 565 millioner kroner i støtte

    Hjelpeorganisasjonen Strømmestiftelsen har mottatt en pengestøtte på 565 millioner kroner fra Norad, som er direktoratet for utviklingssamarbeid.

    Støtten skal gjelde for de fem neste årene og skal gå til å bekjempe fattigdom.

    – Det er den største støtten vi har fått noen gang, og legger et veldig godt grunnlag for å drive aktivitetene våre ute.

    Det sier generalsekretær i Strømmestiftelsen, Erik Lunde til Fædrelandsvennen som omtalte saken først.

    Norad har besluttet å øke rammeavtalen de hadde med Strømmestiftelsen med 27 prosent.

    Avtalen skal sikre at Strømmestiftelsen skal nå 350 000 deltakere og at 95 250 barn skal få begynne på skole, ifølge avisen.

    Erik Lunde
    Foto: Svein Sundsdal / NRK
  • Norge gir 1 prosent til bistand

    I 2023 ga Norge 58,6 milliarder kroner i bistand.

    Norges bistand økte med 30 prosent fra i fjor. Økningen skyldes delvis mer støtte til Ukraina.

    En oversikt over bistand fra OECD-land viser at Norge er det eneste landet med mer enn 1 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) til bistand.

    Luxembourg kommer på en andreplass på lista over med 0,99 prosent. Sverige er nummer tre med 0,91 prosent. FNs mål er 0,7 prosent.

  • Kirkens Nødhjelp lurt i Somalia – millioner i nødhjelp sporløst borte

    Kirkens Nødhjelp skulle bistå ungdom i Somalia med yrkesutdanning. Nå er over 10 millioner norske bistandskroner borte, etter omfattende og systematisk svindel.

    Kirkens Nødhjelp (KN) startet i 2010 et bistandsprogram som skulle gi somalisk ungdom yrkesutdanning – og muligheter for jobb. Målet var en bedre framtid og et alternativ til kriminalitet, sjørøveri eller ekstremisme, skriver Panorama.

    Nå er flere millioner kroner sporløst borte, etter at organisasjonen er svindlet gjennom flere år. Ingen vet hvor pengene har tatt veien, og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) – som ble involvert i saken etter at Norad ba KN om dette – kan ikke utelukke at pengene har gått til terrorfinansiering. Norad er svært kritisk til KNs behandling av saken.

    – Saken er svært alvorlig. Norad har fulgt den opp i tråd med Norges prinsipp om nulltoleranse for korrupsjon, sier avdelingsdirektør Gunvor Schancke i Norad til Panorama.

    I bistandsprogrammet skulle ungdommene blant annet få lære snekkeryrket, bli elektriker eller skjønnhetspleier. Og unge gründere skulle få støtte til å starte opp sin egen virksomhet. Men verken Norad eller KN har oversikt over hvor mange som faktisk fikk hjelp via programmet.

    Norad har krevd at Kirkens Nødhjelp betaler tilbake 4,7 millioner kroner – summen offentlige bistandsmidler Norads internrevisjon mener er underslått.

    KNs utenlandssjef Arne Næss-Holm skriver i en epost til Panorama at organisasjonen tar selvkritikk i en sak som har kostet organisasjonen mye, både økonomisk og arbeidsmessig.

    «KN burde håndtert denne saken langt bedre. Det finnes noen forklaringer på at vi ikke oppdaget svindelen tidligere, men ingen unnskyldning», skriver Næss-Holm.

    (NTB)

  • Norge øker støtten til Sahel

    Norge øker den humanitære støtten til landene i Sahel med 40 millioner kroner.

    – Samtidig som verdens øyne er rettet mot Gaza og krigen mellom Israel og Hamas, pågår det mange akutte og langvarige kriser i verden. Norge opprettholder vårt fokus på disse. Den humanitære situasjon i Sahel er en av dem, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

    I Burkina Faso, Kamerun, Tsjad, Mali, Niger og Nigeria er det hele 37 millioner mennesker som har behov for humanitær bistand, en økning på 175 prosent siden 2019. I flere land går utviklingen i feil retning.

    Støtten kommer i tillegg til de 248 millioner kronene Norge allerede har tildelt i år og skal gå gjennom FN og Røde Kors.

  • Norge gir 1,7 milliarder til Syria-krisen

    – Den forverrede humanitære situasjonen i Syria er kritisk. Norge vil bidra med om lag 1,7 milliarder kroner til de som er rammet av krig, jordskjelv og økte matvarepriser i Syria, Libanon, Jordan og Tyrkia, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

    EU-kommisjonen arrangerer i dag konferanse om humanitær bistand til Syria og nabolandene. Statssekretær Erling Rimestad deltar på vegne av Norge.

    I løpet av de siste tolv årene har Norge bidratt med over 18 milliarder kroner til Syria-krisen. Støtten går til FN, Røde kors-bevegelsen og norske og internasjonale organisasjoner for både humanitær innsats og stabilisering., skriver UD i en pressemelding.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no