Hopp til innhold

Yazan (1) har ikke tenner på grunn av hyperinflasjon på barnemat i Syria

I Syria har nesten halvparten av alle familier som lever i de borgerkrigsherjede områdene ikke nok mat. Sult er i ferd med å bli et av de største problemene i Syria, og prisen på barnemat har steget med ufattelige 2000 prosent.

Noor er 22 år og rømte fra Syria med sin 1 år gamle sønn, Yaza

Noor er 22 år gammel og gravid i 8. måned. Sammen med sin mann og tre barn har hun rømt til Jordan. Yngstegutten Yazan lider av en alvorlig kalkmangel som har ført til at tennene ikke har vokst ut.

Foto: Jonathan Hyams / Redd Barna

– Når det ikke var mer mat kom småsøsknene mine til meg og spurte hvorfor de måtte sulte, forteller 12 år gamle Sami som i dag lever i den enorme flyktningleiren Zaatari i Jordan.

– De siste ukene i Syria levde vi bare på tomater og grynblanding. Noen ganger kom en brødbil, men det var altfor dyrt, forteller Sami.

2 millioner barn sulter

Til nå har mer enn 2 millioner syrere flyktet til nabolandene siden borgerkrigen startet for 30 måneder siden. Halvparten av disse er barn.

For mens krigen herjer øker den humanitære krisen i landet.

I en ny rapport fra Redd Barna kommer det frem at 40 prosent av familiene som bor i de områdene der krigen raser i Syria ikke har tilstrekkelig med mat, og 20 prosent av alle syriske familier er helt uten mat mer enn en uke i måneden.

– I denne rapporten, som er basert på tall fra FN og andre organisasjoner, er det fire millioner og halvparten av dem er barn som har behov for øyeblikkelig hjelp for mat og vann. Det er veldig alvorlig at nesten halvparten av dem som bor i konfliktsoner har ikke nok mat, sier seniorrådgiver og midtøstenekspert Nora Ingdal i Redd Barna til NRK.no.

Dette fører til at mange syriske barn er alvorlige underernærte eller feilernærte, med stor risiko for varige skader.

2000 prosent dyrere

Gravid i åttende måneden flyktet Noor og hennes mann Abdullah sammen med sine tre små barn Karim (4), Omar (3) og Yazan (1) fra Syria til Jordan nå i sommer.

– Vi måtte flykte på grunn av bomber og matmangel. Det var ingen hjelp eller noe annet, men vi flyktet også for fødselen. Jeg var rett og slett redd for å føde inne i Syria der det ikke var noe sykehus, forteller Noor.

For inne i Syria har matprisene skutt i været. Brød har blitt 200 prosent dyrere, mens barnemat er utrolige 2000 prosent dyrere enn før krigen brøt ut.

– Ingen hjalp oss med melkeerstatning eller annen barnemat. Jeg måtte gjennomkoke maten slik at alt ble så mykt at minstemann kunne spise det. På et tidspunkt var han så feilernært og manglet så mye kalk at tennene ikke vokste. Alle barn bør ha tenner når de er ett år, men ikke min sønn, forteller Noora, mens hun gir gutten litt te.

Får ikke dyrket jorda

Inne i Syria er det mange familier som ikke greier å skaffe nok mat til barna fordi de enten er innesperret eller isolerte, blant annet fordi de må holde seg i skjul.
Det innebærer rett og slett for stor fare for foreldre å skaffe mat til barna sine.

«Maya», 11 måneder, lider av underernæring i Syria

Maya er 11 måneder og dro fra Syria med familien sin etter å ha overlevd i flere måneder i en by under beleiring. Hun lider av underernæring, på grunn av mangel på mat. Hun bor nå i en tom lagerbygning ved den Syriske grensen, ifølge Redd Barna.

Foto: Jonathan Hyams / Redd Barna


– Krigshandlingene har ført til veldig mange ikke har fått dyrket jorda og fått høstet kornet og tatt opp grønnsakene. Så det er en akutt matmangel som vi er veldig bekymret for, sier Ingdal, som nettopp har kommet tilbake fra grenseområdene til Syria.

Et annet problem er den nevnte stadig økende inflasjonen og de økte priser som bidrar til at mange ikke har råd til vanlig basisvarer, som for eksempel brød som har steget fra 15 til 500 syriske pund i løpet av krigen eller fra 50 øre til 15 kroner.

– De få stedene man får kjøpt mat så er det veldig dyrt. Ikke bare brød, men også barnemat. Jeg har snakket med mange mødre som har vært nødt til å bruke alle sparepengene sine og solgt alt gullet sitt for å få nok til mat, sier Ingdal til NRK.no.

Humanitære organisasjoner sliter generelt med å nå fram til mange av barna som trenger mat.

– Vi jobber masse med syriske samarbeidspartnere og vi har noe tilgang, men et hovedproblem er at vi kommer ikke nok inn. Vi appellerer derfor nå til FN og de krigførende partene om at de må åpne grensene slik at vi kan komme inn med mat og medisiner, sier Ingdal som ikke tør spå hvor mange som har sultet i hjel i løpet av den nå over 2 år lange borgerkrigen.

– Vi har fått rapporter om at barn har dødd av underernæring, men vi vet ikke hvor mange. Men det som bekymrer oss veldig er de langsiktige konsekvensene av feilernæringen. Og her snakker vi om millioner av mennesker.



SISTE NYTT

Siste nytt