Hopp til innhold

Flere kvinner på jakt

I dag startet elgjakta og stadig flere kvinner er med på jakta. I Skjåk deltar tre generasjoner Bøye, mor, datter og dattersønn.

Elgokse
Foto: Lars Monsen

Bestemor Inger Bøye har i følge GD smitta elgjakt over på barn og barnebarn.

Inger har jaktet siden 1984 og har også deltatt på reinsjakta.

Ektemannen Ola har også jaktet i mange år. Datteren Else Mona synes det sosiale er viktig i forbindelse med jakta.

- Det å høste fra skogen er en god tradisjon som er verd å videreføre, sier hun.

De tre elgjegerne har i lengre tid drevet kikkertjakt. Barnebarnet Ola Jon er med på det samme jaktlaget som bestemor Inger. De har også samme yrker, både bestemor og barnebarnet er kokker.

Over 10 000 elger felt

I Oppland var det i fjor tillatt felt 3703 elger, og 2658 av disse ble felt. I Hedmark var det tillatt felt 7781 dyr og 7169 av dem ble felt. Trysil er den største elgkommunen i de to fylkene.

Flere kvinnelige jegere

På landsnivå har bare 0,4 prosent av den kvinnelige befolkningen over 16 år oppgitt å ha jaktet i 2005/06. I enkelte kommuner derimot er kvinnene sterkere representert. Det som er typisk for kommuner med relativt høy andel kvinnelige jegere, er at disse kommunene også har høy andel av mannlige jegere. Høyest andel av kvinnelige jegere var det i Namsskogan i Nord-Trøndelag hvor 6 prosent av kvinnene jaktet i jaktåret 2005/06.

Fem prosent er kvinner

For jaktåret 2005/06 utgjorde kvinnene 6,1 prosent av dem som løste jegeravgift, og kvinneandelen er stadig økende. I alt 7 000 kvinner har oppgitt å ha jaktet i 2005/06, det vil si 5 prosent av dem som jaktet dette jaktåret.