Har du smakt italiensk mat laget av reinkjøtt? Bruschetta er en enkel og deilig matopplevelse du kan lage til lunsj, snacks eller som kveldskos. Det er laget på under 20 minutter, noe som passer utmerket i disse hektiske eksamenstidene.
Alt du trenger er:
250 gram reinsdyrskav
1 1/2 ss smør til steking (av kjøttet)
1/2 ts malt kanel
1/4 malt kardemomme
1/2 ts salt
10 skiver baguette
1 ss olje til steking (av baguette)
1/2 beger kremost med urter
5 ts rørt tyttebær
Fremgangsmåte:
Stek baguetteskivene i en varm stekepanne med olje i til de blir gyldne på begge sider. Når baguetteskivene er ferdig stekt legger du de på litt tørkepapir.
Brun reinsdyrskjøttet som er halvtint i en varm stekepanne med smør i. Når kjøttet er ferdig stekt tilsetter du kanel, kardemomme og salt.
Smør baguetteskivene med kremost, legg på reinkjøttet og rørte tyttebær.
Tips:
- Reinsdyrs bruschetta passer ypperlig til tapas.
- Lag gjerne hjemmelaget baguette eller ha salat ved siden av bruschettaene, det vil friske opp retten litt.
Finnebiff med hjemmelaget potetmos
Noe annet godt som passer best som middagsmat er finnebiff med tilbehør. Det er raskt, enkelt og meget godt! Dessuten så metter det lenge og du trenger ikke å bruke mer tid på middagslagingen enn 25 min.
Det du trenger for 4 porsonjer er:
400 gr reinsdyrskav
6-8 store poteter evt. 12 småe
3,5 dl melk eller fløte til potetmosen
1 pk fløte (til finnebiffen)
3-4 ss smør (til potetmosen)
Salt og pepper
Gressløk
Tyttebær
Fremgangsmåte:
Skjær potetene i terninger slik at de kokes raskere og er lettere å mose.
Mens potetene koker bruner du finnebiffen i smør deretter smaker du til med litt salt og pepper.
Hell i fløte til det nesten dekker kjøttet (du ser selv hvor mye fløte du vil ha). La fløten småputre til det tykner.
Mens finnebiffen småkoker tilbereder du potetmosen.
Varm smøret, som skal i potetmosen, i en kjele. Når smøret er smeltet tilsetter du melk eller fløte og varmer det. Mos potetene og rør inn varm melk/fløte (tilpass etter hvor tykk du vil ha mosen) og smør. Rør godt.
Tilsett hakket gressløk og smak til med salt og pepper.
Så er middagen ferdig!
Tips til potetmos:
- Bruk ostara eller mandelpoteter til å lage mos med. De er lette å koke og du trenger ikke å skrelle potetene da.
- Du kan også bruke fløte i stedet for melk eller bruke begge ingrediensene i potetmosen. Fløten gjør at mosen blir tykkere, mektigere og får mer smak.
- Stekte baconbiter er også godt å ha i.
- Utenom salt og pepper kan du også bruke 1/4 ts revet muskatnøtt.
Tips til finnebiff:
- Champignon og løk er utrolig godt til reinkjøtt. Hvis du er glad i det, så stek gjerne det sammen med reinsdyrskjøttet.
- Champignon-saus passer veldig godt til reinsdyrskjøtt.
- Hvis du vil at fløtesausen skal ha litt mer farge, kan du tilsette noen dråper kulør.
Hvis du vil at NuFal skal teste ut flere retter så send oss ditt tips: nufal@nrk.no