Det er en ærverdig gammel dame vi har mønstret på. I det man setter sine føtter på dekk etter å ha gått opp landgangen trer man på mange måter inn i 50-tallet. På tross av en ombygging i 1983 er det fremdeles mye av interiøret og dekoren som er original fra den gang skipet ble satt i trafikk i 1956.
Det var Nordenfjeldske Dampskipsselskab som kjøpte skipet den gang på 50-tallet. Hun var det andre skipet i Hurtigruten med navnet Ragnvald Jarl: det forrige skipet var bygget i 1930.
Det er til en hver tid omtrent 40 ansatte fra NRK om bord, i tillegg til et mannskap på 28. 32 av lugarene har eget bad, mens resten deler dusj og toalett på gangen. Hver lugar har uansett egen vask.
I filmen nedenfor tar vi deg med på en runde på skipet, og viser blant annet lugarene vi bor på, spisesalen, broen og et par av stedene du garantert kjenner igjen fra årets Sommeråpent.
Lange dager
Måltider inntas i en felles spisesal, som i dag har navnet "Ragnvald Jarl". Her serveres fire måltider om dagen: frokost, lunch, middag og kveldsmat, og tidspunktene er tilpasset sendingene om bord.
Fra skipet sender vi fast minutt for minutt og Sommeråpent. I tillegg er enkelte av distriktskontorene våre innom og sender enten radio eller TV fra båten.
Minutt for minutt-sendingene foregår som oftest på kveld-, natt- og formiddagstid. Det er stort sett bare ett skift som jobber med dette, men på de lengste strekkene forsøker vi å avløse hverandre slik at de som jobber i regien eller ute på kameraene skal få en pause.
I det vi legger til kai på et nytt sted begynner Sommeråpent-redaksjonen for alvor å røre på seg; så snart landgangen er kommet på plass reiser Sommeråpents to reporterteam ut for å lage saker fra stedet vi er.
Legger planer
Om bord jobber redaksjonen med å få ferdigstilt en endelig plan over kveldens sending, og utarbeider en detaljert kjøreplan som viser hvor de enkelte kameraene skal være, hvem som skal stå hvor og hvor lang tid hvert innslag skal vare.
Før hver sending må kameraer, lyd og lys rigges opp, og testes. Dette arbeidet begynner gjerne før middagstid klokken fem/halv seks. Etter middag begynner gjester til kveldens sending å komme, og det gjennomføres lyd-, lys og kameraprøver.
Nedrigg
Når sendingen er over klokken 2230 begynner nedriggingen. Da skal alt av kabler, kameraer, lyskastere og mikrofoner som ikke brukes under minutt for minutt stroppes fast og gjøres sjøklare.
Om man har fri mens man er om bord, for eksempel når vi seiler fra sted til sted, er fremre salong definert som arbeidsfri sone. Der kan man lese, slappe av eller snakke sammen. Det blir ofte lange dager for alle involverte, så noen timer etter sending begynner det stort sett å tynnes i rekkene når folk trekker ned på lugarene, for å få noen timers søvn før neste arbeidsdag begynner.